‘VRAŽJA JAJA‘

Uskršnji specijalitet u kojem se uživa od Francuske do Australije, a priprema je nevjerojatno jednostavna

Priprema jaja na ovaj način neće vam oduzeti previše vremena, a napraviti ih možete samo po svom guštu

Vražja jaja, poznatija i kao ruska ili, jednostavnije, punjena jaja, jelo su koje je iznimno popularno u čak nekoliko zemalja, od Francuske i Italije, do Njemačke i Mađarske, pa čak i u Australije, a vjeruje se da potječe iz - starog Rima. U to se vrijeme, naime, također uživalo u kuhanim jajima koja bi se začinjavala pikantnim dodacima i posluživala na početku obroka. Prema nekim izvorima, punjena jaja u 13. stoljeću počela su se pojavljivati i u Španjolskoj, a budući da se punjenju uvijek dodavao ljuti dodatak, dobila su naziv ‘deviled eggs‘ ili, u prijevodu, ‘vražja jaja‘.

image
Gala Didebashvili/Getty Images

O ČEMU JE TOČNO RIJEČ?

Vražja ili punjena jaja zapravo su tvrdo kuhana jaja koja se režu na pola, žumanjak se vadi, spaja se s majonezom u kremastu smjesu, dodaju se začini, a potom se u formi kreme sve zajedno vraća u kuhani bjelanjak. Meka su, kremasta, običaj je i da budu blago pikantna i zapravo idealna podloga za poigrati se omiljenim namirnicama i dodacima. Posebno su popularna u vrijeme Uskrsa, kada se jaja nalaze na uglavnom svakom stolu, a punjenje zatim ovisi samo o ukusu onih za stolom.

KAKO IH PRIPREMITI?

Upravo u maštovitim punjenjima je i sva ljepota punjenih jaja. Osim klasikom, žumanjcima, majonezom, ljutim umakom i začinima po želji, jaja možete puniti na nebrojeno mnogo načina.

image
Powerofforever/Getty Images

Samo neke od kombinacija su žumanjak, sitno sjeckane masline i feta sir, zatim žumanjak, plavi sir po želji i dobar ljuti umak, a za one koji vole osvježavajuće kombinacije, dobra ideja bit će i kombinacija žumanjka, avokada i limunova soka. Nama se posebno sviđa i kombinacija žumanjaka, hrena i mladog luka, ali dobro nam zvuči i dodatak ukiseljene rotkvice ili, pak, kombinacija žumanjaka, tune, kapara i limunova soka.

image
Elena Rui/Getty Images

Sve što trebate je navedene sastojke pomiješati, najbolje u blenderu ili štapnim mikserom, kako biste dobili kremu, a zatim ih prebaciti u slastičarsku vrećicu i istisnuti u prazne polovice bjelanjaka. Najvažniji korak u pripremi bit će zapravo čišćenje jaja, pri čemu je važno pripaziti da ona ne ostanu oštećena i ne izgube formu.

Na kraju punjena jaja uvijek možete začiniti soli i paprom, tostiranim sezamom, začinskim biljem ili umacima zbog kojih će izgledati još ljepše.

image
Etorres69/Getty Images/istockphoto

UZ ŠTO POSLUŽITI PUNJENA JAJA?

Budući da su prilično jednostavna za pripremu, punjena jaja možete napraviti na samo uskršnje jutro, dok na stol postavljate šunku, sir, rotkvice i mladi luk. Osim toga, uvijek ih možete napraviti i kada nakon Uskrsa poželite iskoristiti ostatke. Poslužite ih za doručak, kao dodatak ručku ili jednostavnu večeru, ponesite na posao ili u njima uživajte s nogu. Vražja ili punjena jaja zbilja su svestrana i upravo su zato mnogima favorit s blagdanskog stola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:14