Za sarmu:
3 kg mljevenog mesa (50% junetine, 50% svinjetine)
4 glavice luka
500 g mrkve
češnjak
lovorov list
sol
papar
1 žlica mljevene crvene paprike
špek
domaći kiseli kupus
300 g riže
Za tekućinu za podlijevanje:
temeljac (od goveđih kostiju)
koncentrat rajčice
češnjak
špek
Najprije pirjajte luk i naribanu mrkvu. Dodajte meso i pirjajte dalje na laganoj vatri dok se meso dobro ne zapeče. Na kraju dodajte sol, papar, žlicu mljevene slatke paprike, sitno nasjeckani češnjak, nekoliko listova lovora i rižu. Smjesu ostavite da se ohladi i nakon toga motajte sarme. Kada ste ih smotali, u posudu za pečenje složite najprije narezani kiseli kupus i kožu od špeka, preko toga složite sarme taman toliko gusto da se mogu podliti. Tekućinu za podlijevanje napravite tako da najprije popržite sitno sjeckani špek, zatim dodate koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak. Kada se koncentrat dobro zaprži, dodajte goveđi temeljac i podlijte sarme. Sarme pecite na 190 stupnjeva prekrivene folijom 1 sat i 45 minuta. Nakon toga maknite foliju i pecite ih na 160 stupnjeva još 40-ak minuta.
Savjet!
Količine češnjaka, soli, papra i špeka prilagodite vlastitom ukusu. Volite li moćnije okuse, svakako dodajte više slanine i češnjaka, a u suprotnom ostanite umjereni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....