CHEF KUHA

Umjesto na salatu, glavicu kupusa ubacite u pećnicu i poslužite s hrskavom slaninom

 Marko Miscevic/Cropix
U sisačkom KUL IN-u Jorg Zupan, chef ljubljanskog Ateljea, nositelja slavne zvjezdice, održao je masterclass o kuhanju s povrćem

Za 4 osobe trebat će vam:

1 glava mladog kupusa

250 g maslaca

1 glava češnjaka

1 šop timijana

2 grančice ružmarina

100 g prezla

sol i papar

5 g crnog čaja

5 g origana

300 g domaće slanine ili pancete

100 g suhih jabuka

200 ml temeljca od piletine

300 ml sirutke

100 ml bijelog vina

Priprema:

Kupus narežite na četiri komada, tako da ostane cijeli. Pecite ga na tavi s obje strane, da lijepo poprimi tamnozlatnu boju. Stavite sva četiri komada na lim za pečenje, posolite, popaprite, stavite komad maslaca na svaki komad, zatim češnjak, timijan, ružmarin, origano i crni čaj. Zatvorite ih alu-folijom i pecite u pećnici na 175°C 40 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite još 20 minuta. Za to vrijeme usitnite slaninu i ispržite ju na tavi, da bude hrskava. Na istoj masnoći polako ispržite i prezle, dok ne dobiju tamnozlatnu boju, a malo ih i posolite. U posudi za umak reducirajte bijelo vino skoro do sirupa, dodajte temeljac pa reducirajte za 50 posto, dodajte sirutku i reducirajte još 10 minuta. Stavite malo hladnog maslaca i blendajte štapnim mikserom tako da dobijete "svileno" kremasti umak. Na kraju dodajte na kocke narezane jabuke i polako ih malo prokuhajte u umaku. Na tanjur stavite kupus, na kupus malo slanine i prezle, na kraju može čak i malo vlasca, oko kupusa umak od sirutke s jabukama i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 01:50