Pripremite žlice

Umjesto klasične bistre, spremite kremastu povrtnu juhu koja će vas okrijepiti

Ubacite u lonac celer, mrkvu, češnjak i krumpir, a možete po želji dodati i cvjetaču, grašak i slične namirnice

Približava se još jedan vikend koji ćete vjerojatno provesti oko stola prepunog hrane, okruženi prijateljima i obitelji pa je dobar trenutak da si date malo predaha i spremite kremastu juhu od povrća. Ne samo da će vas okrijepiti, nego će vam pomoći da se riješite povrća koje u hladnjaku čeka da završi u loncu već danima.

Kremasta juha od povrća

Priprema: 15 minuta • Kuhanje: 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:
2 žlice maslinova ulja
1 luk
2 stabljike celera
2 velike mrkve
1,5 žličice soli
1 žličica crnog papra
4 manja krumpira
2 žličice suhe majčine dušice
2 režnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
svježi peršin za posluživanje

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. U lonac dodajte usitnjeni luk, celer i mrkvu. Posolite i popaprite. Kuhajte povremeno miješajući dok povrće malo ne omekša. Umiješajte na kockice narezani krumpir, majčinu dušicu i sitno isjeckani češnjak i kuhajte dok ne zamiriše. Dodajte povrtni temeljac. Pustite da provrije, a zatim kuhajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Upotrijebite štapni mikser kako biste lagano usitnili povrće tako da juha bude gušća. Možete maknuti dio povrća sa strane kako biste ga ponovno umiješali. Po želji poslužite sa svježim peršinom i hrskavim kruhom.

image
Marianvejcik/Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:42