Nakon teže zimske hrane sigurno žudite za laganijim obrocima, a najbolje odgovore na sva naša pitanja i potrebe, kao i uvijek, ima upravo priroda. Klupe na tržnicama pune su zdravog i ukusnog povrća kao što su kelj, cvjetača, cikla, kelj pupčar, batat ili mrkva, sve redom odlični podizači imuniteta.
Ne morate ih pritom nužno pretvoriti u variva i juhe, podignite njihovu pripremu na višu razinu i napravite maštovite zalogaje kojima ćete osigurati svoj dnevni unos neophodnih vitamina. Tako je kelj, primjerice, bogat vitaminom C, a lakše je probavljiv ako ga kratko blanširate prije nego što ga napunite kremastim rižotom s dodatkom svježe paprike. Cikla, i to pogotovo ona koja nam u ovo vrijeme dolazi s dalmatinskih polja, sočna je i bogata prirodnim šećerom. Brzo se skuha te se od nje, osim dobre salate, mogu složiti fini zalogaji s dodatkom sira i orašastih plodova. I cvjetača i prokulica, koje su iz iste obitelji kupusnjača, pripremljene s tahini umakom ili tjesteninom daju notu svježine i inovacije na vaš tanjur.
Kombinacija pečenog batata, osvježavajuće kruške i ukiseljenog motara poseban je doživljaj. I ništa manje slasno i ukusno nije niti povrće zarolano u tanko tijesto, pečeno i posluženo s dodatkom umaka. Pritom predstavlja odličnu ideju za predjelo, no može biti i glavno jelo ili hrskavi zalogaj koji ćete poslužiti na nekom druženju.
Nakon što isprobate naše prijedloge, vjerujemo da će vam nove ideje kako ove namirnice iskoristiti na kreativan način samo nastaviti navirati!
KUHANA CIKLA PUNJENA GORGONZOLOM
HRSKAVE ROLICE OD POVRĆA S UMAKOM
OKRUGLICE OD KELJA PUNJENE RIŽOM
CVJETAČA S TAHINI UMAKOM I NAROM
PEČENI BATAT S KRUŠKOM I UKISELJENIM MOTAROM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....