Priprema: 40 minuta • Kuhanje: 50 minuta • Porcija: 4 - 6
Trebat će vam:
3 žlice maslinova ulja
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
500 g mljevene junetine
125 g svježih krušnih mrvica
1 žlica sušenog origana
1 jaje
sol i papar
3 grančice timijana
400 g sjeckane rajčice
600 ml umaka od rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica crnog vinskog octa
250 g mozzarelle
Priprema:
U velikoj dubokoj tavi koja može u pećnicu zagrijte dvije žlice ulja, dodajte usitnjeni luk i lagano ga pirjajte dok ne omekša, ali ne dobije boju. Dodajte zdrobljeni češnjak. Pojačajte vatru i pecite nekoliko minuta.
Žlicom stavite pola mješavine luka u veliku zdjelu, a drugu polovicu u manju zdjelu.
Kada se luk koji ste odvojili u velikoj zdjeli ohladi, dodajte mljeveno meso, mrvice, origano i jaje sa začinima. Dobro izmiješajte pa mokrim rukama oblikujte 20 mesnih okruglica.
Zagrijte preostalo ulje u tavi i zapržite polpete u serijama, dodajući više ulja po potrebi. Polpete bi trebale biti gotovo pečene. Žlicom ih vadite iz tave na tanjur.
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Obrišite tavu pa u nju vratite preostali luk. Dodajte timijan, sjeckanu rajčicu, umak od rajčice i koncentrat, smeđi šećer i vinski ocat te pustite da lagano kuha. Kuhajte 25 minuta dok se umak ne reducira i zgusne. Začinite po želji.
Vratite polpete u tavu. Pospite mozzarellu po vrhu. Pecite u pećnici 30 minuta ili dok se sir ne zapeče.
Poslužite uz salatu i pire-krumpir.