Jesen je vrijeme kada na tržnicama pronalazimo mandarine, dunje, lješnjake, nar, jabuku, limun... Savršena je to prilika za pripremu domaćih sirupa koji ne samo da obiluju prirodnim okusima i mirisima, već su i zdrava alternativa komercijalnim napicima, a može se koristiti i kako dodatak jelima.
U nastavku otkrijte kako pripremiti sirupe koji će ugrijati dušu i tijelo u hladnijim danima te donijeti dašak jesenske čarolije.
SIRUP OD MANDARINA
Trebat će vam:
1 kg mandarina
500 g šećera
500 ml vode
sok od jednog limuna (po želji)
Priprema:
Operite mandarine i pažljivo ih ogulite. Koru možete ostaviti po strani za kasniju upotrebu (npr. za aromatične čajeve). Mandarine narežite na komade i uklonite eventualne koštice. U većem loncu zagrijte vodu i šećer, te miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte komade mandarina i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20-30 minuta, dok mandarine ne omekšaju i počnu se raspadati. Kada su mandarine omekšale, maknite lonac s vatre i smjesu propasirajte kroz sitno cjedilo ili gaze kako biste dobili čist, gladak sok bez komadića pulpe. Po želji možete dodati sok jednog limuna kako bi sirup dobio dodatnu svježinu. Vratite procijeđeni sok u lonac i kuhajte na laganoj vatri još 10-15 minuta dok se sirup lagano zgusne. Povremeno miješajte.
Vrući sirup ulijte u sterilizirane staklene boce ili teglice. Dobro ih zatvorite i ostavite da se potpuno ohlade. Sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci, a nakon otvaranja u hladnjaku. Razrijedite sirup s vodom ili mineralnom vodom za osvježavajući napitak ili ga preko palačinki, sladoleda, a možete ga dodati i u svoj omiljeni koktel.
SIRUP OD OD LJEŠNJAKA S MEDOM
Trebat će vam:
1 šalica prženih lješnjaka
3/4 šalice vode
1/2 šalice šećera
1/2 šalice meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
prstohvat soli
Priprema:
Ako lješnjaci nisu prženi, tostirajte ih u tavi na srednje jakoj vatri oko 5–10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi. Kada se ohlade, nasjeckajte ih. U srednje velikom loncu pomiješajte vodu i šećer te zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte med i nasjeckane lješnjake, smanjite vatru i pustite da smjesa lagano kuha 10–15 minuta. Povremeno promiješajte. Kuhanjem će lješnjaci ispustiti svoje arome, a med će dodatno obogatiti sirup. Kada je sirup gotov, umiješajte ekstrakt vanilije i prstohvat soli, koji će dodatno naglasiti okuse.
Procijedite sirup kroz sitno cjedilo ili gazu kako biste uklonili komadiće lješnjaka i dobili gladak sirup.
Ulijte sirup u steriliziranu staklenu bocu ili teglicu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga spremite u hladnjak. Sirup možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Prije svake upotrebe lagano ga promućkajte.
Ovaj sirup može se koristiti kao dodatak u kavama, prelijev za palačinke, vafle ili kolače. Dodajte ga u kavu, cappuccino ili toplo mlijeko.
SIRUP OD LIMUNA
Trebat će vam:
4 velika limuna
2 šalice šećera
1 šalica vode
Priprema:
Operite limune, a zatim ih naribajte, pazeći da ne skinete bijeli, gorki dio kore. Zatim iscijedite sok iz svih limuna, kako biste dobili otprilike 1 šalicu svježeg limunovog soka. U srednje velikom loncu pomiješajte šećer, vodu i koricu limuna. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se šećer ne otopi. Kada voda zakipi, smanjite vatru i pustite da sirup lagano kuha 5–7 minuta. To će omogućiti korici limuna da pusti svoju aromu u sirup. Dodajte limunov sok u lonac, dobro promiješajte i kuhajte još 2–3 minute.
Maknite lonac s vatre i procijedite sirup kroz sitno cjedilo kako biste uklonili koricu i eventualne nečistoće. Ulijte sirup u čistu staklenu bocu ili teglicu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga spremite u hladnjak. Sirup se može čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Dodajte ga u čaj ili koktele za dodatnu aromu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....