SLASNI TRIKOVI

Tri zimska comfort food recepta koje ćete poželjeti napraviti - odmah!

Bruschetti s kvalitetnim sirom uvijek su dobitna kombinacija
 Shutterstock
Možda ćete ga se zaželjeti tijekom kišnih večeri, tijekom vikenda kada svi bližnji imaju druge planove ili kao vjernog suputnika kroz cjelodnevno gledanje najpopularnije serije na Netflixu.

Hrana može biti zagrljaj, istaknuta je izjava Jamie Olivera na predstavljanju nove kuharice u Torontu 2015. godine. Hrana je uvijek bila toliko više od potrebe, njome se izražavamo i povezujemo, u njoj uživamo i o njoj aktivno diskutiramo i pišemo. Ona nas i tješi kada nam je teško, kad se osjećamo izgubljeno ili tužno, povrijeđeno i usamljeno. Takvu jednostavnu hranu koja je ključan dio našeg djetinjstva, interakcije s roditeljima i sigurnosti koju su nam predstavljali, popularno nazivamo 'comfort food'. Pripremit ćemo je kako bismo u njoj uživali na kauču ogrnuti mekanom dekicom, posebno u hladnijim mjesecima.

Jednostavna, tradicionalna, slatka, slana i primarno zasitna jela – to je definicija 'comfort fooda', hrane koja nam pruža utjehu ili osjećaj ugode. Dapače, radi se o opisu koji koriste i znanstvenici opčinjeni činjenicom da ovakva hrana uistinu poboljšava raspoloženje. Možda ćete ga se zaželjeti tijekom kišnih večeri, tijekom vikenda kada svi bližnji imaju druge planove ili kao vjernog suputnika kroz cjelodnevno gledanje najpopularnije serije na Netflixu.

Sastojke 'comfot fooda' u Hrvata nije teško pogoditi - hrskavi svježi čvarci kojima je teško odoljeti, intenzivan i opojan miris tek narezanog dalmatinskog pršuta i istarskih tartufa ili divan tvrdi sir koji svakom jelu, bilo ono kuhano ili ne, daje punoću okusa. Kako biste si ugodili, ne morate juriti po tržnicama tražeći sve ove sastojke, jer su svi lako dostupni u aktualnoj Lidl akciji 'Doživite šarenilo i okuse svježih tradicionalnih proizvoda'. Mi smo pripremili tri slasna jela sa svježim i tradicionalnim namirnicama koja vam toplo preporučujemo i ne sumnjamo da će biti baš poput zagrljaja.

Palenta s čvarcima, gljivama i pancetom

Sastojci:

500 g grubo mljevenog kukuruznog brašna

1 L vode

100 g čvaraka

100 g pršuta

1 glavica luka

100 g sezonskih gljiva

1 jogurt od kozjeg mlijeka

150 g naribanog Istarskog miješanog sira

2 žlice maslaca

sol i začini po ukusu

image
S palentom su mogućnosti beskrajne, ali ova se čini najslasnijom
Shutterstock

Priprema:

U lonac stavite dvije žlice maslaca i litru vode te je dobro posolite. Kada voda zakuha polako sipajte kukuruzno brašno uz neprekidno miješanje. Postepeno dodajte tri četvrtine količine naribanog Istarskog miješanog sira od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Kada smjesa postane gušća i palenta upije svu vodu, nastavite je miješati na laganoj vrati uz redovite prelaske kuhačom po dnu lonca.

Glavicu luka i čvarke sitno nasjeckajte i stavite na zagrijanu tavu s malo maslaca. Nakon minute dodajte krupnije narezane gljive. Popržite sve kratko na srednje jakoj vatri dok ne primijetite sokove kako izlaze iz sastojaka. Potom, pred kraj, dodajte domaći pršut narezan na manje komadiće i pustite ga da se malo poprži.

Palentu servirajte na duboku tanjur i napravite malo udubljenje po srediti te tamo smjestite slasni miks iz tave. Sve začinite po ukusu, a mi preporučamo sol, papar i crvenu papriku. Sve pospite ostatkom naribanog sira lagano prelijte hladnim jogurtom od kozjeg mlijeka koji će se fino složiti s ostalim toplim sastojcima.

Tri nijanse domaćih brusketa

Sastojci:

1 domaći seljački bijeli kruh

1 domaći kukuruzni kruh

100 g crvenog graha (konzervirani)

1 salama od jelena ili divlje svinje

1 crvena paprika

200 g Istarskog miješanog sira

100 g cherry rajčica

100 g kuhanog sira iz Međimurja

150 g Dalmatiskog pršuta

50 g sušenih rajčica

1 pesto Genovese

crne masline

svježi bosiljak i origano

1 češnjak

maslinovo ulje

sol, papar i začini po želji

image
Bruschetti s kvalitetnim sirom uvijek su dobitna kombinacija
Shutterstock

Priprema:

Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Narežite seljački bijei kruh i domaći kukuruzni kruh na fete debljine jednog do 1.5 centimetra. U maloj zdjelici pomiješajte pola decilitra maslinovog ulja s pet zgnječenih ili maksimalno usitnjenih režnjeva češnjaka. Na papir za pečenje smjestite fete kruha te ih premažite smjesom ulja i češnjaka. Izbjegavajte veće komade i nakupine češnjaka kako ne bi zagorjeli. Pecite kruh u pećnici sedam minuta.

U jednu manju zdjelu stavite usitnjeni crveni grah do razine paštete, sitno nasjeckanu trećinu crvene paprike. Sve dobro izmiješajte u pastu kojom ćete premazati još vruće kriške kruha. Pripremite tanko narezanu salamu od jelena ili divlje svinje koju ćete posložii na finu pastu za potpuniji okus.

U drugu manju zdjelu stavite sitno nasjeckane i procijeđene cherry rajčice, dvije žličice pesta Genovese i sitno nasjeckani bosiljak. Sve dobro izmiješajte u pastu. Fini Istarski miješani sir narežite na tanke fete i posložite ih na kruh s namazom.

U treću manju zdjelu stavite umrvljeni kuhani sir iz Međimurja, usitnjene sušene rajčice, otkoštene crne masline nasjeckane na listiće i sitno nasjeckani bosiljak i origano. Sve dobro izmiješajtedok ne dobijete pastu koju ćete namazati na topli kruh, a preko slasnih kriški stavite tanko narezane šnite Dalmatinskog pršuta.

Sva tri nadjeva po želji začinite solju, paprom i drugim začinima. Svakako probajte svaki prije dodavanja soli jer pesto Genovese, salama i sušene rajčice same po sebi znaju sadržavati dosta soli. Uuživajte u toplo hladnim kombinacijama.

Tjestenina s tartufima i pršutom

Sastojci:

500 g tjestenine po izboru

90 g tartufate od crnih tartufa

50 g Dalmatinskog pršuta

150 g Istarskog miješanog sira

muškatni oraščić i timijan

maslinovo ulje

sol, papar i začini po želji

image
Tjestenina nikada ne razočara kada smo u potrazi za nečim jednostavnim i ukusnim
Shutterstock

Priprema:

U dobro posoljenoj vodi s par kapi ulja skuhajte tjesteninu. Dajte mašti na volju s odabirom tjestenine i možda isprobajte neku sasvim novu. Zbog intenzivnih okusa tartufa i pršuta, teško ćete pogriješiti. Izvadite tjesteninu kada je al dente. Pri cijeđenju tjestenine, zadržite 2 dl vode u kojoj se kuhala. Iscijeđenoj tjestenini dodajte žlicu maslinovog ulja, pomiješajte sve dobro i stavite je sa strane.

Na zagrijanu veću tavu stavite Dalmatinski pršut narezan na trakice i tartufatu. Dobro izmještajte te dodajte žlicu maslinovog ulja. Naribajte malo muškatnog oraščića i dodajte timijana. Kratko pričekajte uz povremeno miješanje i dodajte 2 dl vode koje ste sačuvali od kuhanja tjestenine. Miješajte dok se sve ne stopi u kompaktan umak te dodajte žlicu po žlicu tjestenine u tavu. Dobro pomiješajte tjesteninu s umakom. Fini Istarski sir naribajte i prekrijte serviranu tjesteninu. Sa sirom na kraju možete dodati i naribani tartuf ili malog svježeg pršuta na sami vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:35