počela je sezona

Tri zabavna recepta s mahunama zbog kojih ćete poželjeti za njih izdvojiti novac

Brzi su i jednostavni, a jela malo drugačija i ukusna

Ako ste u posljednjem obilasku tržnice u vrećicama kući ponijeli i mahune, ma koliko za njih izdvojili, onda ovi recepti što s njima pripremiti, a da nije riječ o varivu, dolaze u pravi čas! S mahunama se doista može puno više - za čas ih možete pretvoriti u odličnu grickalicu, kreativno pripremljeno predjelo ili pak fini prilog koji će biti idealan uz idući roštilj. Možete ih skuhati pa ispeći, uvaljati u parmezan ili pak, po preporuci naše suradnice Slavice Šagolj, ukiseliti pa zatim poslužiti kao ukusan međuobrok s malo kruha i sira.

image
Kucherav/Getty Images

Mahune s bademima

450 g zelenih mahuna
2 žlice maslaca
35 g narezanih badema
2 srednje ljutike
2 srednja režnja češnjaka
korica jednog manjeg limuna
2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
sol po ukusu
svježe mljeveni crni papar

Zakuhajte veliki lonac dobro posoljene vode. Zelene mahune blanširajte 4 do 5 minuta, povremeno miješajući, ili dok ne postanu hrskave odnosno i da malo omekšaju, ali da još uvijek škripe među zubima. U međuvremenu u velikoj tavi otopite maslac na srednje niskoj vatri dok se lagano ne počnu pojavljivati mjehurići. Dodajte narezane bademe i pecite ih uz često miješanje 2-3 minute ili dok ne počnu dobivati ​​zlatnosmeđu boju. Smanjite vatru i dodajte nasjeckanu ljutiku i češnjak. Pirjajte još par minuta, često miješajući, dok ne zamirišu i lagano se ne karameliziraju. Koristeći veliku šupljikavu žlicu prebacite blanširane zelene mahune iz kipuće vode izravno u tavu. Kratko ih pirjajte, lagano miješajući zelene mahune sa smjesom od badema dok se ne rasporedi i dok zelene mahune ne omekšaju do kraja. Dodajte limunovu koricu i limunov sok, još jednom promiješajte i začinite po ukusu solju i svježe mljevenim paprom. Poslužite odmah.

image
Vaaseenaa/Getty Images

Mahune u parmezanu

120 g krušnih mrvica
25 g parmezana
pola žličice češnjaka u prahu
pola žličice luka u prahu
sol i papar po ukusu
60 g brašna
2 jaja
450 g mahuna

Zagrijte pećnicu na 220°C. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite na stranu. U posudi pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak u prahu, luk u prahu, sol i papar. U plitku posudu za pečenje ili malu zdjelu dodajte brašno, a u drugoj posudi ili zdjeli umutite jaja. Mahune ubacite u smjesu od brašna, zatim umočite u smjesu od jaja, a potom u smjesu od krušnih mrvica. Stavite mahune u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 10-12 minuta, ili dok poh ne postane zlatnosmeđi i ne počne hrskati. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta. Po želji poslužite s kečapom ili jogurtom.

image
Lauripatterson/Getty Images

Ukiseljene mahune

1 kg mladih mahuna

5-6 češanja češnjaka
2 žličice morske soli
300 ml vode
250 ml alkoholnog octa
1 žličica šećera
papar u zrnu (jedna žličica po staklenci)
mješavina začina za zimnicu (gorušica, korijander, mljeveni čili, piment)

Vodu, ocat, sol i šećer prokuhajte i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Mahune dobro operite i par minuta kuhajte na pari da samo malo omekšaju. Mahune složite u pripremljene staklenke, dodajte začine i sve zalijte prokuhanom tekućinom. Poslužite ih uz jela od mesa ili uz šnitu kruha i sira kao ukusan međuobrok.

image
Marko Miščević/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 09:43