Okupljanje oko stola

Tradicionalni kolači iz svih krajeva Hrvatske koje spremamo za današnje slavlje

Malo smo prokopali po našoj arhivi i prisjetili se tradicionalnih recepata

Dok cijela Hrvatska danas slavi državni blagdan, bliži se trenutak okupljanja oko stola i uživanja u finim jelima i... Kolačima! Malo smo prokopali po našoj arhivi i prisjetili se tradicionalnih recepata za slastice iz raznih krajeva Hrvatske u kojima bismo i sami rado danas uživali.

Rožata

Svilenkasta, bogatog okusa, slatka i osvježavajuća, rožata ili rozata ima svoje poklonike diljem zemlje, a u nekom obliku sprema se u brojnim mjestima duž naše obale.

RECEPT

(za 8 posudica od 150 ml)

Za karamel:

350 g šećera

Za kremu:

1 l mlijeka
6 jaja
3 žumanjka
150 g šećera
kora dvije nešpricane naranče
kora dva nešpricana limuna
liker od ruže po želji
mahuna vanilije - po želji
image

Pripremite keramičke posudice za kuhanje kreme. Šećer otopite u karamel i usipajte ga na dno pripremljene keramičke posudice. Limunima i narančama skinite koru gulilicom i odstranite bijeli dio jer daje gorčinu. Kore i vaniliju stavite u mlijeko. Lagano grijte do vrenja i maknite s vatre pa pustite da infuzira sat vremena. Jaja umutite sa šećerom.

Mlijeko procijedite, dodajte jaja sa šećerom i liker od ruže po želji. Procijedite smjesu i uspite je u pripremljene posudice. Stavite kuhati u pari - keramičke posudice stavite u veću posudu i dolijte tople vode do polovice visine posudica. Stavite u pećnicu na 110°C oko 30 minuta. Temperatura kreme mora doći do 83°C. Možete kuhati koristeći kuhinjski termometar za svaki slučaj. Smjesa ne smije zakipjeti jer tada rozata dobije mjehure i smjesa "smrdi" na jaja.

image
Berislava Picek/Cropix

Međimurska gibanica

Međimurska gibanica se pripremala uglavnom za blagdane, pričest, proštenje, krstitke... Sam po sebi ovaj kolač nije bio skup, sastojaka je bilo u svakom domaćinstvu, ali stajao je vremena, a ono je bilo (i ostalo) pravo bogatstvo.

Provjereni recept za međimursku gibanicu

image
Berislava Picek/Cropix

Kolombare

Na ovom su jednostavnom kolaču odrasli brojni Slavonci, a budi osjećaj nostalgijje. U pećnici pečene kolombare dok su još vruće treba kroz rupu složiti na držak drvene kuhače i kratko uroniti u vruću vodu. Zatim ih se stavlja u posudu s kristal šećerom, dobro uvalja i vratiti na lim za pečenje.

Ispecite meke kolombare

image
Tomislav Krišto/Cropix

Lumblije

Ovaj otočni kolač je spravljen od namirnica specifičnih za Korčulu. U njemu su bademi, limunov i narančin sok i korica, grožđice, maslinovo ulje, varenik... Peče se uvijek na blagdan Svih svetih kao sjećanje na voljene, a jede se i za blagdane.

RECEPT

1 kg brašna
1 kvasac (25 g)
100 g šećera
1-2 vanilin šećera
100 g nasjeckanih badema
100 g nasjeckanih oraha
100 g grožđica
100 g maslinova ulja
100 g varenika
prošek za namakanje grožđica
cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol

Rastopite kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješajte brašno sa šećerom, začinima, bademima i orasima te ocijeđenim grožđicama, ulijte malo-pomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodajte dignuti kvasac i umijesite tijesto. Ostavite ga sat, dva na toplom da se digne. Premijesite ga i podijelite na 4 do 5 kruščića. Poslažite ih na namašćen lim za pečenje i pecite na 160- 170 stupnjeva 40-60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom i pospite šećerom u prahu.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Krafi

Labinjonski krafi na prvi pogled podsjećaju na raviole, ali se pune smjesom od sira, u koju se najčešće dodaju i grožđice, rum, limunova korica i drugi aromatični dodaci po želji.

Recept za ovu istarsku slasticu

Pandišpanj

Kad je pečen, ovaj tradicionalni kolač mora biti mekan kao oblak, a kad ga stisnete jagodicama prstiju, padišpanj se mora vratiti u prvobitan položaj. Od začina dodaje se korica limuna, a u nekim krajevima dodaju i anis. Na području Pelješca padišpanj je bio svatovski kolač, a danas se u njemu uživa u raznim posebnim prilikama.

Kako pripremiti pandišpanj

image
Tom Dubravec/Cropix

Vrbovečka pera

Peru se nekada peklo u krušnim pećima, a izrađivalo je se od tijesta za kruh u koje bi umiješali malo svinjske masti, malo bi ga se razrijedilo mlijekom i ponovno premijesilo. Potom bi tijesto razvaljali ukrug, u sredinu stavili nadjev od svježeg sira i vrhnja, kukuruzne melje ili griza da malo "stisne" i prelili vrhnjem razrijeđenim s jajetom.

RECEPT

600 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
32 g kvasca
16 g šećera
32 g svinjske masti
15 g soli

Za nadjev:

800 g svježeg sira
280 g kiselog vrhnja
14 g soli
24 g kukuruzne krupice
2 jaja

Za preljev:

100 g kiselog vrhnja
2 jaja (uzmite žumanjke, a bjelanjci se stavljaju u tijesto)

U mlako mlijeko dodajte šećer, jednu žlicu brašna od izvagane količine i kvasac. Pomiješajte i stavite na toplo mjesto da uzađe. U brašno umiješajte sol, svinjsku mast i ulijte uzdignuti kvasac. Umijesite tijesto i stavite ga na dizanje do trenutka kad mu je volumen udvostručen.

Za nadjev, u zasebnu posudu dodajte svježi kravlji sir, vrhnje, 2 jaja, 2 bjelanjka (žumanjke ostavite za preljev), kukuruzno brašno i sol. Sastojke sjedinite i miješajte. Sir ne smije biti potpuno jednolično usitnjen, odnosno nadjev mora sadržavati i krupnije komadiće sira.

Za preljev, u treću posudu dodajte kiselo vrhnje i žumanjke pa umutite. Premijesite dignuto tijesto. Podijelite ga na tri dijela. Svaki razvaljajte ukrug na debljinu od cca 1 cm (promjer cca 45 cm). Po sredini tijesta rasporedite 1/3 nadjeva tako da rub ostane netaknut. Preklopite rubove tijesta preko nadjeva i prelijte trećinu preljeva. Jednako napravite druge dvije pere.

image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 15:14