Kuhaj bolje

Testirali smo: Koja je razlika u receptu za kroštule sa šest i s dva jaja (i koji je bolji)

 Privatni album
Osim što bi prave kroštule trebale hrskati, kako i samo ime govori, ulje ne bi trebalo "bježati" is posude dok ih pečemo

Vjerojatno i vi u svojim kuharicama, na mailovima i u telefonima imate više recepata za isto jelo ili desert. Nama se to dogodilo s receptom za kroštule koje su se proteklih tjedana pekle u gotovo svakoj prilici jer, nažalost, nerijetko nismo bili u situaciji čekati da nam se digne tijesto za krafne.

I dok smo ih prvih nekoliko puta radili po receptu s dva jaja i bili su gotovi u, kako bi se reklo, tili čas, jednom nam se prigodom potkrao recept za kroštule u koji ide šest jaja, odnosno pet žutanjaka i jedno cijelo jaje i ponovno smo utvrdili gradivo kako "nijanse čine razliku".

Iako nam se pri samoj pripremi tijesta nije činilo ništa čudno, jer se dalo lijepo umijesiti i razvaljati - kad smo krenuli peći kroštule, nastao je show. Ulje je jednostavno "bježalo" iz posude za pečenje, pjenilo se i kipjelo, pa ga se uvijek iznova moralo dolijevati u posudu za pečenje, zagrijavati i odizati od štednjaka i izvora topline da ne eruptira po štednjaku i kuhinji. Najbolje od svega (čitaj najgore) je bilo to što ne vidiš jesu li kroštule poprimile željenu boju i ispekle se baš onako kako želimo pa ih je bilo u svim nijansama žute, zlatne i smeđe.

image
Privatni album

No, jedno se mora priznati - ovako pripremljene kroštule topile su se u ustima! Baš kao salenjaci i one divne starinske kiflice za koje smo vam nedavno dali recept. To, naravno, nije za očekivati za kroštule koje bi, kako i samo ime govori, trebale "krostati" odnosno hrskati pod zubima. No, ukusi su različiti, pa moramo priznati kako bismo s vremena na vrijeme podnijeli muku malo špricanja za još koju kroštulu od šest jaja.

RECEPT ZA MEKE KROŠTULE

  • 500 g glatkog brašna
  • 5 žutanjaka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ulja ili svinjske masti
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice rakije, limoncela ili ruma
  • 1/2 žličice soli
  • korica 1 nešpricanog limuna ili naranče

Umijesiti tvrdo tijesto, po potrebi dodati još malo brašna, staviti tijesto u duboku posudu, prekriti prozirnom folijom (još bolje je omotati ga) i ostaviti barem pola sata da odleži na hladnom.Tijesto potom razvaljati, rezati na tanke trake dužine 10-ak centimetara, motati u mašnice i peći u dubokoj masnoći (može ulje, a može i svinjska mast).

OPREZ! Kod pečenja će se ulje zbog veće količine jaja pjeniti i kipiti.

image
Privatni album

Vratimo se sad na prave kroštule i što bi trebale biti. Naime, peći kroštule po receptu s dva jaja bilo je, za razliku od ovog sa šest - prava pjesma. Niti se ulje pjenilo, niti nam je pogled u posudu bio onemogućen, a na kraju smo dobili kroštule kakve trebaju biti - hrskave, savršeno pečene i aromatizirane.

Stoga, ako želite kroštule koje se tope u ustima - recept s više jaja je legitiman, želite li ih, pak, pripremiti kako to tradicija nalaže, tada je to ovaj s dva jaja.

image

Kroštule s dva jaja se ne pjene kod pečenja

Privatni album

RECEPT ZA HRSKAVE KROŠTULE

  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice soli
  • 50 g pročišćene svinjske masti
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica 1 nešpricanog limuna ili naranče
  • 50 ml rakije, limoncela ili ruma
  • 2 dc bijelog vina (od toga 1-2 žlice jabučnog octa)

Umijesiti tijesto i peći kao po receptu za meke kroštule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:37