MEKSIČKA IKONA

TAKO SE JEDU TACOSI: Al pastor od svinjskog vrata s pico de gallo salsom

 Željko Grgić / HANZA MEDIA
Meksička ikona, kebab Latinske Amerike, gyros i shawarma države u Trumpovoj nemilosti. Taco. Od najluksuznijih restorana do prodavača na biciklima, ovo kultno jelo može se pronaći u svakom kutku Meksika, ali i ostalih svjetskih metropola

1 kg svinjskog vrata
1 ananas

Za marinadu:

1 aji panca suha papričica
žličica sjemenki koromača
žličica sjemenki korijandera
žličica cimeta
maslinovo ulje
2 luka izrezana na deblje polumjesece
sol

Za pico de gallo:

nekoliko svježih rajčica
1 veći ljubičasti luk
limeta
pola vezice svježeg korijandera
sol
1 ljuta papričica

Zagreb, 311019.
Ulica Filipa Grabovca 1.
Restoran El Toro.
Tacos,tortilja i umaci. Kuhar Mario Mihelj.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Komad svinjskog vrata izrežite na tanke odreske. Meso začinite svim sastojcima za marinadu i ostavite ga tako u hladnjaku preko noći. Ananas ogulite i prepolovite vodoravno na dva jednaka dijela. Na malu, kuhinjsku šipku prvo nabodite jednu polovicu ananasa, a zatim slažite meso jedan po jedan odrezak, naizmjenično s većim komadima luka koji su također bili u marinadi. Završite s preostalom polovicom ananasa. Pecite u pećnici oko dva sata na 180 ºC. Za salsu očistite i nasjeckajte luk na kockice i prelijte sokom limete. Dodajte narezane rajčice, sitno nasjeckane listove korijandera, narezanu papričicu i sol. Dobro izmiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 15:26