Sočni kolač

Tajna uspjeha ove kremaste torte kombinacija je sušenih šljiva, rogača i čokolade

Za ovaj desert trebat će vam nešto više sastojaka, ali će se isplatiti trud

Prava bomba od kolača, ova torta od rogača i suhih šljiva naše suradnice i stilistice Slavice Šagolj bogata je i zasitna kremasta slastica. Osim spomenutih namirnica, sadrži još i u rumu namočene grožđice, bademe i jabuke, a prelivena je glazurom od bijele čokolade. Pritom svoj kolač, kao u našem primjeru, možete dodatno premazati džemom od gorke naranče ili nekog drugog voća, a zatim preliti glazurom te za kraj posipati mljevenim rogačem ili čak bademom.

Tražite li dodatnu inspiraciju za slastice sa sušenim voćem, možda vam se svide ove meke pogačice s brusnicama ili Slavičine preukusne tortice od čokolade i sušenog voća.

image
Berislava Picek/Cropix

Torta od rogača i suhih šljiva

Za tijesto:
3 jaja
65 g smeđeg šećera
90 ml mlijeka
150 g maslaca
100 g mljevenog rogača
120 g mljevenih blanširanih badema
1 prašak za pecivo
15 g kakaa
45 g grožđica namočenih u rum
oko 50 ml ruma
50 g suhih šljiva
3 naribane jabuke (Granny Smith)

Za glazuru:
250 ml vrhnja za šlag
200 g bijele čokolade
prstohvat cimeta
80 g džema od gorke naranče

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Grožđice prelijte rumom i pustite da se moče oko sat vremena. Suhe šljive narežite na sitnije kockice. Maslac otopite na laganoj vatri. Jabuke ogulite i naribajte. Kalup promjera 24 centimetra premažite masnoćom i lagano pobrašnite te stavite sa strane. U posudu za miksanje stavite jaja i dobro ih zapjenite. Dodajte šećer te još miksajte koju minutu. Dodajte otopljeni maslac, rogač, mljevene blanširane bademe, te kakao i prašak za pecivo. Kada su se svi sastojci sjedinili, maknite mikser. Ručno umiješajte grožđice koje ste ocijedili od ruma, nasjeckane suhe šljive i naribane jabuke. Smjesu izlijte u kalup, stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta na 175 °C. Ispečeni kolač izvadite iz kalupa i stavite na pladanj. Vrhnje za šlag ulijte u posudu za kuhanje te ga lagano zagrijte do vrenja. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i pustite minutu da stoji. Lagano promiješajte da dobijete glatku smjesu. Pustite da se ohladi uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Kolač premažite džemom od gorke čokolade pa preko cijelog kolača prelijte ohlađenu bijelu glazuru koja se hlađenjem malo zgusnula. Po vrhu posipajte mljeveni rogač.

image
Berislava Picek/Cropix

Više recepata iz ovog editorijala potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:40