STVOREN ZA LJETO

Sve što vam danas treba: čokoladni sladoledni kolač s keksima koji se ne peku i kremom bez bijelog šećera

 Vanesa Pandzic/Cropix
Čileanka hrvatskih korijena i talentirana slastičarka Vania Ardiles Perić otkrila nam je recept za ovu hit slasticu

Kada pomislimo na ljetne slastice, odmah nam na pamet pada sladoled u tisuću i jednoj varijanti, a osim na štapiću i u čaši, najdraži nam je u kombinaciji s biskvitom ili keksima, u kakvoj dobroj ledenoj torti ili slatkom sendviču. Jedan od naših novih omiljenih ljetnih recepata za sladolednu poslasticu tako nam je nedavno otkrila Čileanka hrvatskih korijena - Vania Ardiles Perić. U pitanju je ledeni čokoladni sendvič napravljen od keksa od heljde te kreme od indijskih oraščića.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Vania stoji iza popularnog Instagram profila Rock Your Greens i, među ostalim, talentirana je slastičarka specijalizirana za pripremu sirovih slastica. Upravo zato, kekse koji će vam trebati za pripremu ovih sladolednih sendviča ne trebate peći, a u cijelom receptu ne koristi niti bijeli šećer. I odmah ćemo vam savjetovati, napravite ih u duploj količini, zarazni su i u zamrzivaču mogu stajati dulje vrijeme pa u njima, jednom kad ih napravite, uživati možete cijelo ljeto. Recept potražite u nastavku.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

U slučaju da ipak više volite voćne slastice, pažnju svakako obratite i na Vanijine recepte za ledenu slasticu od jagoda te sladoled od borovnice i hibiskusa.

ČOKOLADNI SLADOLEDNI SENDVIČI

Za kekse će vam trebati:

85 g heljdina brašna

40 g kokosova brašna

60 g maslaca od badema

45 ml kokosova ulja, otopljenog

35 g kakaa u prahu

30 ml agavina sirupa

3 g narančine korice

½ žličice prirodnog ekstrakta vanilije

¼ žličice himalajske soli

Za sladolednu kremu:

150 g sirovih indijskih oraščića, namočenih najmanje šest sati

40 g kakaa u prahu

180 ml soka od cijeđene naranče

70 g Medjool datulja (oko 5 datulja), namočenih 30 minuta u toploj vodi

60 ml kokosova ulja, otopljenog

¼ žličice narančine korice

¼ žličice prirodnog ekstrakta vanilije

¼ žličice balzamičnog octa

prstohvat himalajske soli

Za čokoladnu glazuru (po izboru):

kakao pasta ili čokolada bez šećera 80%

sitno sjeckani listići badema

pahuljice soli

Priprema:

Najprije operite indijske oraščiće koje ste namakali. Datuljama izvadite koštice i kožu pa ih ubacite u blender s oraščićima, kakaom u prahu, koricom limuna i naranče, ekstraktom vanilije, balzamičnim octom i soli dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kokosovo ulje i blendajte ponovno dok se svi sastojci ne povežu. Prebacite smjesu u kalup (15x15), prekrijte i smrznite.

Za sirove kekse najprije prosijte heljdino brašno, kokosovo brašno, kakao u prahu i sol. U posebnoj posudi pomiješajte maslac od badema, kokosovo ulje, agavin sirup, vaniliju i narančinu koricu. Pomiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Spojite suhe i mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete teksturu tijesta. Umotajte u foliju ili papir za pečenje i stavite na 30-ak minuta u hladnjak. Kada tijesto postane čvršće, lakše ćete rukovati njime. Kad tijesto postane dovoljno podatno, stavite ga između dva lista papira za pečenje i valjajte valjkom na debljinu od oko tri milimetra. Narežite na jednake krugove i držite u zamrzivaču ili hladnjaku dok pripremate sladolednu kremu. Kremu izvadite iz kalupa i također je režite na jednaku veličinu kao što ste rezali i kekse. Sastavite sendviče tako da u sredinu stavite sladolednu kremu, a s gornje i donje strane keks. Stavite u zamrzivač dok pripremate čokoladu kojom ćete ih preliti prije posluživanja. U čokoladu ih možete umočiti samo do pola ili cijele, posipati sitno sjeckanim bademima i soli. Držite ih u zamrzivaču ili čak hladnjaku želite li da budu mekši kad ih poslužujete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:21