NAPRAVI GERMKNEDLU

Svake godine veliki su hit na Adventu, ali najbolje su kad ih radimo kod kuće, evo recepta

 Taja Planinc/Getty Images/istockphoto
U slučaju da su vam germknedle na Adventu jednostavno preskupe ili niste pronašli onu najbolju, pokušajte ih napraviti sami

Meko tijesto koje se topi u ustima, punjeno kakvim domaćim, lagano kiselkastim džemom od šljiva pa dodatno začinjeno svilenkastim umakom od vanilije i posipom od maka svakako je, složit ćete se, jedna od poslastica koja se za vrijeme adventa ne propušta, bez obzira na to gdje se nalazili. Obožavana je i na skijalištima i dolazi kao nagrada na kraju cjelodnevnih aktivnosti na snijegu, a kada je u pitanju stvarno dobra germknedla, neće je odbiti niti jedna generacija za stolom, od onih najmlađih pa sve do najstarijih.

image
Shutterstock/Shutterstock

Iako priprema germknedli kod kuće oduzima nešto više vremena i traži malo više truda, kada žličicom zaronite u tanjur prepun toplog tijesta i bogate kreme, slasne debeljuce vrlo lako mogle bi postati obavezan dio vašeg zimskog menija. U pitanju je zapravo klasično dizano tijesto koje se, umjesto u pećnici, završava na pari. Prije toga potrebno ga je izdašno napuniti džemom od šljiva, a poslužiti se može uz gusti umak od vanilije ili, jednostavnije, u otopljenom maslacu.

TKO RADI NAJBOLJE GERMKNEDLE?

Germknedle dolaze iz Austrije i najpopularnije su upravo na tamošnjim skijalištima. Poslužuju se kao glavno jelo ili desert, a osim u umaku od vanilije, često dolaze poslužene u toplom maslacu. Također, germknedle su iznimno popularne i u Slovačkoj te Češkoj gdje ih, uz džem od šljiva, pune i sirom, čokoladom ili džemovima drugih okusa.

Recept za najbolje germknedle koje možete pripremiti kod kuće donosimo u nastavku.

Za tijesto će vam trebati:

500 grama glatkog brašna

vrećica suhog kvasca

3,5 dcl toplog mlijeka

70 grama šećera

1 jaje

60 grama maslaca (omekšanog)

korica jedne naranče

Za nadjev:

džem od šljiva

Za umak:

400 ml mlijeka

3 žumanjka

1 mahuna vanilije

90 grama šećera

2 žličice gustina

Za posip:

mak

Priprema:

U malo toplog mlijeka stavite suhi kvasac. Dodajte dvije žličice šećera. Ostavite da reagira otprilike 30 minuta. U veliku posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšani maslac, koricu naranče i s ostatkom toplog mlijeka umijesite glatko tijesto. Koristite miješalicu za tijesto ili mikser s nastavcima za miješenje tijesta. Mijesite oko 15 do 20 minuta. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite u 12 jednakih "loptica". Loptice valjkom razvaljajte i u sredinu stavite žličicu džema od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenje. Ponovite postupak sa svih 12 loptica. Loptice pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se drugi put dižu na toplom mjestu oko 20 minuta. Dok se loptice drugi put dižu, pripremite umak od vanilije. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad je mlijeko već jako zagrijano, dodajte par žlica vrućeg mlijeka u žumanjke kako se ne bi skuhali. Tako dobivenu smjesu dodajte u ostatak mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Germknedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari oko 20 minuta. Ako nemate parilicu, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i posute makom.

image
Gerald Nell/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 00:49