Meko tijesto koje se topi u ustima, punjeno kakvim domaćim, lagano kiselkastim džemom od šljiva pa dodatno začinjeno svilenkastim umakom od vanilije i posipom od maka svakako je, složit ćete se, jedna od poslastica koja se za vrijeme adventa ne propušta, bez obzira na to gdje se nalazili. Obožavana je i na skijalištima i dolazi kao nagrada na kraju cjelodnevnih aktivnosti na snijegu, a kada je u pitanju stvarno dobra germknedla, neće je odbiti niti jedna generacija za stolom, od onih najmlađih pa sve do najstarijih.
Iako priprema germknedli kod kuće oduzima nešto više vremena i traži malo više truda, kada žličicom zaronite u tanjur prepun toplog tijesta i bogate kreme, slasne debeljuce vrlo lako mogle bi postati obavezan dio vašeg zimskog menija. U pitanju je zapravo klasično dizano tijesto koje se, umjesto u pećnici, završava na pari. Prije toga potrebno ga je izdašno napuniti džemom od šljiva, a poslužiti se može uz gusti umak od vanilije ili, jednostavnije, u otopljenom maslacu.
Recept za najbolje germknedle koje možete pripremiti kod kuće donosimo u nastavku.
Za tijesto će vam trebati:
500 grama glatkog brašna
vrećica suhog kvasca
3,5 dcl toplog mlijeka
70 grama šećera
1 jaje
60 grama maslaca (omekšanog)
korica jedne naranče
Za nadjev:
džem od šljiva
Za umak:
400 ml mlijeka
3 žumanjka
1 mahuna vanilije
90 grama šećera
2 žličice gustina
Za posip:
mak
Priprema:
U malo toplog mlijeka stavite suhi kvasac. Dodajte dvije žličice šećera. Ostavite da reagira otprilike 30 minuta. U veliku posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšani maslac, koricu naranče i s ostatkom toplog mlijeka umijesite glatko tijesto. Koristite miješalicu za tijesto ili mikser s nastavcima za miješenje tijesta. Mijesite oko 15 do 20 minuta. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite u 12 jednakih "loptica". Loptice valjkom razvaljajte i u sredinu stavite žličicu džema od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenje. Ponovite postupak sa svih 12 loptica. Loptice pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se drugi put dižu na toplom mjestu oko 20 minuta. Dok se loptice drugi put dižu, pripremite umak od vanilije. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad je mlijeko već jako zagrijano, dodajte par žlica vrućeg mlijeka u žumanjke kako se ne bi skuhali. Tako dobivenu smjesu dodajte u ostatak mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Germknedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari oko 20 minuta. Ako nemate parilicu, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i posute makom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....