Fantazija

Štrukli kakve još niste okusili: Donosimo novi recept za ovo nostalgično jelo, raspametit će vas!

 Berislava Picek/Cropix
Tko je rekao da se štrukli moraju jesti samo na jedan način? Gastro blogerica Sandra Rončević dokazala je upravo suprotno!

Prije nego što prvi zalogaj dotakne naš jezik, oči su već donijele sud o hrani pred nama. „Najprije jedemo očima“ nije samo obična izreka jer su mnoga istraživanja pokazala da izgled hrane pa i tanjura u kojem je prezentirana igra veliku ulogu u percepciji okusa.

No, jeste li znali da neki ljudi mogu osjetiti okus hrane samo na temelju fotografije? Taj fenomen zove se sinestezija u kojem stimulacija jednog osjetila istovremeno izaziva osjet u drugome koji s njim nije povezan. Tako neki čuju boje, vide glazbu ili u ovom slučaju, osjete okus hrane kada je vide na fotografiji.

Čak i ako ne spadate u tih četiri posto svjetske populacije koji doživljavaju sinesteziju, sigurno vam je neka fotografija hrane izazvala zazubice. Da je šarenilo na tanjuru važno u prezentaciji hrane zna i poznata hrvatska gastro blogerica Sandra Rončević koja inovativnim receptima redovito oduševljava svoje pratitelje. Sam pogled na njezin blog i Instagram profil „O slanom i slatkom“ izaziva želju za isprobavanjem baš svakog jela što ga je pripremila. Jer Sandra se u receptima rijetko ponavlja te se trudi da svaki bude zanimljiv na svoj način.

Najviše se inspirira, kaže, svjetskim kuhinjama koje je upoznala na brojnim putovanjima, a na jednom se jako zaljubila u specifičan začin.

- Neprestano tražim novi način pripreme za poznate namirnice, a posebno me oduševljava šarenilo Levanta, okusi i mirisi sjevernoafričke kuhinje. Volim i indijsku, talijansku i bliskoistočnu kuhinju koja je prepuna začina. Ako bih morala izdvojiti samo jedan po kojem me prepoznaju, bez kojeg nikad nisam i kojeg baš u sve ‘guram‘, onda bi to bio za‘atar. To je bliskoistočna mješavina začina koju u osnovi čine timijan, origano, sezam, maslinovo ulje i sol. Može sadržavati i kumin, sumak, tostiranu pšenicu i korijander. Upravo ovaj s kiselkastim umakom je moj cup of tea – otkriva Sandra.

image

Sandra Rončević

Ustupljena fotografija

Kruh joj je, kaže, velika ljubav pa često priprema šarene focaccie, razna brioche peciva, na suhoj tavi peče naan i općenito „petlja“ s tijestom. Rižoto, orzotto, baba ganoush pa sve do slasnih složenaca s patlidžanima poput parmigiane ili borani banjana – sve su to jela koja naprosto obožava.

Nostalgija okusa

Zbog toga joj je čudno, kaže, što u djetinjstvu nije voljela jesti, a danas joj hrana predstavlja veliko zadovoljstvo, bilo da je kuha za druge ili sebe.

- Jela sam jer sam morala. Često uz suze, ali sam jela jer se od stola nije dizalo dok se ne pojede. Zato se sad vrlo često vraćam u ta svakodnevna jela iz djetinjstva koja nisam jela pa ih kuham i jedem da sve nadoknadim - domaći kruh namazan maslacem, šalica bijele kave s nadrobljenim kruhom, topla savijača od šljiva, varivo od kelja ili mahuna, čvarci s lukom. To mi je kao klinki bilo naprosto nezamislivo! – otkriva Sandra.

Još jedno od jela zbog kojeg je, kaže, „prolijevala suze“ u djetinjstvu, bili su štrukli. Danas ih jako voli i priprema ih kad je uhvati nostalgija.

image
Berislava Picek/Cropix

- Kod nas su se štrukli najčešće jeli na juhu. Teta Reza bi nas petkom po povratku iz škole dočekivala s vrućim ‘štrukljima‘, kako ih zovemo u mojem kraju. Ja bih frknula nosom, polako već hvatala gas, ali ona bi me jednim pogledom zaustavila i posjela za stol. I dalje znate. Štruklji su jeli mene, ja sam jela njih. A kad bi se u rijetkim prilikama i zapekli, postali bi slatki tako što bismo na rub tanjura dobili hrpicu šećera da ih u nju umačemo. Joj, da su mi sad ti mirisni štruklji iz lonca tete Reze, sve bih dala – prisjeća se Sandra.

Kad je uhvati nostalgija, najčešće ih priprema upravo na juhu. U danima kada ima više vremena, zamijesi ih sama, a onda kada želi brz, a jednako ukusan okus pun starih vremena poseže za Ledo štruklima sa sirom. Prije pripreme ih nije potrebno odmrzavati te ih se može pripremiti ne samo u slanoj, već i u slatkoj varijanti.

Starinski štrukli na juhu

Sastojci:

- 600 g Ledo štrukli sa sirom

- 1 manja glavica luka

- 1 žličica masti ili ulja

- 1 žlica brašna

- malo slatke mljevene paprike

- 1 kiselo vrhnje

- malo svježeg peršina

- voda

Priprema:

Luk ogulite i narežite na veće dijelove.

Zagrijte lonac, dodajte mast ili ulje, dodajte brašno i kratko ga popržite na masnoći. Ubacite komade luka i popecite ga da zamiriši i da se lagano „zazlati“. Dodajte mljevenu crvenu papriku, promiješajte i nakon minute dodajte 1 l vode i pustite da zakuha, potom posolite.

Ubacite Ledo smrznute štrukle i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Potom dodajte dobro izmućeno kiselo vrhnje. Kušajte i prema potrebi dosolite pa ubacite sitno sjeckano peršinovo lišće. Pustite da baci još „ključ-dva“, ugasite vatru, pustite da odmori 5-6 minuta.

Poslužite u dubokom tanjuru uz dodatak sitno sjeckanog peršina.

Starinsko s twistom

Sa štruklima, ističe, ne voli eksperimentirati, već ih pušta da budu „svoji“, jedinstveni i prepoznatljivi, baš onakvi kakvi trebaju biti.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Treba znati kada stati i ne spajati nespojivo, iako to u drugim slučajevima često radim. Ali ja ne bih bila ja da ne isprobam bar nešto drugačije. Jako su mi fora zapečeni štrukli u umaku od špinata koji im daje posebnu notu – kaže Sandra.

image
Berislava Picek/Cropix

Zapečeni štrukli u umaku od špinata

Sastojci:

- 600 g Ledo štrukli sa sirom

Za umak:

- 450 g Ledo Špinat briketa

- 30 g maslaca

- 1 žlica brašna

- 1 režanj češnjaka

- 200 ml mlijeka

- 1 kiselo vrhnje

- Malo soli

- Malo muškatnog oraščića

Priprema:

U dublju tavu stavite maslac, kad se otopi dodajte brašno i popržite ga 2-3 minute na srednje jakoj vatri. Dodajte protisnuti češnjak, promiješajte i nakon minute zalijte mlijekom. Dodajte odmrznute Ledo špinat brikete, dobro ih umiješajte. Posolite pa dodajte malo ribanog muškatnog oraščića.

Prokuhajte par minuta pa dodajte dobro izmućeno kiselo vrhnje, izmiješajte i kuhajte sve zajedno još 5-6 minuta, dok se ne zgusne. Ohladite.

Keramički pekač premažite maslacem, na dno stavite par žlica umaka od špinata pa u jednom redu složite Ledo smrznute štrukle, prelijte umakom od špinata, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45 minuta. Potom skinite foliju i zapecite još 10-15 minuta.

Izvadite iz pećnice i poslužite.

Slatka varijanta

Kada je već riječ o štruklima, šteta bi bila ne isprobati ih i na slatki način. Oni punjeni sirom odlično se spajaju, kaže Sandra, s raznim voćem i laganim umacima poput onog od vanilije. Iako se obično poslužuju topli, slatki štrukli su, otkriva gastro blogerica, izvrsni i kad se ohlade.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Sandrina priča o štruklima našla je svoje mjesto i u njezinoj kuharici „Mrvu ovog, zeru onog“ koju je izdala prije četiri godine. Ta kuharica je, kaže Sandra, zbirka kratkih priča, gurmanski spomenar te kaleidoskop emocija i uspomena te se jednako traži kao i prvog dana.

Zapečeni štrukli sa sirom i šumskim voćem

Sastojci:

- 600 g Ledo štrukli sa sirom

Za umak od vanilije:

- 200 g slatkog vrhnja

- 300 g mlijeka

- 2 jaja

- 2 žlice šećera

- 2 žličice ekstrakta vanilije

- 15 ml ruma

- 150 g džema od borovnica

- Kockica maslaca

- Ledo šumsko voće (količina po želji)

Priprema:

U zdjeli izmutite jaja, dodajte im šećer, vaniliju, rum, mlijeko i slatko vrhnje i sve dobro izmiješajte.

Keramički pekač premažite maslacem, na dno stavite par žlica umaka pa složite Ledo smrznute štrukle sa sirom u jednom sloju. Preko njih rasporedite džem od borovnica pa prelijte pripremljenim preljevom. Po svemu posipajte Ledo šumsko voće.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo.

- Jedan od najvećih komplimenata mi je kad mi se netko javi, a javljali su se mnogi, porukom koja glasi: „Pa ti kao da si o meni pisala!“. Knjiga je trenutno rasprodana, pripremam novu nakladu koja će na police knjižara tamo negdje iza ljeta – kaže blogerica i sa smiješkom otkriva jedno iznenađenje.

image
Berislava Picek/Cropix

- Šapnut ću vam premijerno da je radni naslov već tu, koncept je složen, samo se moram uozbiljiti i uhvatiti posla jer sad slijedi najmanje romantičan dio - svakodnevno kuhanje, fotkanje, pisanje, lektoriranje i ukoričavanje nekih novih priča. Hm, jesam li vam ja to upravo najavila novu kuharicu?! – zaključuje Sandra Rončević.

Uopće ne sumnjamo da će biti prepuna odličnih recepata, starih i novih okusa te zanimljivih gastro redaka. Jedva čekamo!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 22:58