Za tijesto će vam trebati:
500 g glatkog brašna
350 ml mlake vode
1 suhi kvasac
prstohvat šećera
2 žličice soli
3 žlice maslinova ulja
100 ml maslinova ulja za premazivanje
Za nadjev:
15 maslina
15 mini rajčica
grančica ružmarina
krupna sol
Priprema:
U manju posudu stavite oko 100 ml mlake vode, kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac i preostalu mlaku vodu te miksajte na manjoj brzini. Dodajte žlicu po žlicu maslinova ulja. Miksajte oko 15 minuta dok ne dobijete fino glatko tijesto. Prebacite ga u zdjelu u kojoj će se dizati. Posudu poklopite ili prekrijte prozirnom folijom. Pustite da odstoji minimalno dva sata. Tijesto prebacite u posudu u kojoj ćete peći focacciu, a koju ste prethodno dobro premazali maslinovim uljem. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno sat vremena. Tijesto u posudi za pečenje pokapajte maslinovim uljem te nauljenim prstima izbodite tijesto. U tijesto utisnite na polovice narezane masline i mini rajčice. Dodajte svježe začinsko bilje te pospite krupnom morskom soli. Tijesto s nadjevom pustite da se diže još oko pola sata. Prije stavljanja u pećnicu još pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva.
Za jogurt umak od grčkog jogurta i mini rajčica:
350 g mini rajčica
50 ml maslinova ulja
žlica smeđeg šećera
3 češnja češnjaka
origano
timijan
krupna sol
papar
300 g grčkog jogurta
Priprema umaka:
U veću tavu stavite maslinovo ulje. Dodajte mini rajčice i pržite na laganoj vatri dok ne omekšaju. Stavite šećer, začine i usitnjeni češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta. Focacciu narežite na prutiće, u zdjelicu stavite mileram, a u sredinu mini rajčice. Umočite focacciu u umak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....