PROVJERENI RECEPT

Što je nedjelja bez dobre slastice? Danas radimo ovu sočnu, pravu jesensku tortu od kestena

 Mario Kučera
Uzmite si vremena pa se upustite u pripremu ove divne sezonske slastice

"Kesten je baršunaste teksture i neutralnog okusa pa ga je poželjno oplemeniti mirodijama i finom prozračnom kremom. Dodatak čokolade pojačat će njegov okus, a kolač će vam se topiti u ustima", savjetovala nam je Slavica Šagolj.

Za bazu torte:

150 g tamne čokolade
300 ml mlijeka
2 jaja
50 g smeđeg šećera
10 listića želatine ili 10 g želatine u prahu
250 g kesten-pirea
200 ml vrhnja za šlag

Za glazuru:

150 g čokolade
2 žlice smeđeg šećera
100 ml vrhnja za šlag

Za madeleine kolačiće:

2 jaja
100 g šećera
120 g brašna
1 limun - sok i korica
pola praška za pecivo
100 g otopljenog maslaca
1 vanilija

Za dekoraciju kolačića:

50 g otopljene čokolade
50 g kesten pirea

Priprema:

Prva faza

Čokoladu otopite u mlijeku. Nikako ne smije zakuhati. U drugoj posudi jaja i šećer dobro izmiješajte pjenjačom ili električnom miješalicom. U trećoj posudi vrhnje za šlag umutite u čvrsti snijeg. Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju. Otopljenoj čokoladi u mlijeku (pazite da vam smjesa nije jako vruća da se jaja ne skuhaju) dodajte jaja umućena u šećeru. Dobro izmiješajte pjenjačom da se sve zapjeni. Stavite na laganu vatri dok se sastojci ne sjedine, točnije dok se smjesa malo ne zgusne. Pazite da vam sastojci ne zakuhaju. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Dok se smjesa hladi, povremeno promiješajte pjenjačom da vam ostanu stvoreni mjehurići. Kad je smjesa mlaka, umiješate u nju kesten pire, a zatim želatinu. Na samom kraju lagano umiješajte izmiksano vrhnje za šlag. Kremu ulijte u kalup za tortu. Stavite u hladnjak da se sastojci malo stisnu. Dok se prvi sloj hladi, napravite kolačiće koje ćete staviti oko kolača.

Druga faza

U posudu za miksanje stavite jaja i obje vrste šećera te dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte sok i koricu limuna, zatim brašno, prašak za pecivo i na samom kraju otopljeni, hladan maslac. Sve dobro sjedinite. Madeleine kolačiće morate peći u kalupima karakterističnima za ovu slasticu. Namažite ih maslacem i pobrašnite. Na tako pripremljen kalup u svaku udubinu stavite jednu žličicu smjese. Pečenjem će smjesa nabubriti i oblikovati se u željenu formu. Pecite 8 minuta na 180°C. Pečene kolačiće odmah izvadite iz kalupa. Pecite dok ne potrošite smjesu.

Treća faza

Kako biste pripremili glazuru, u manju posudu stavite 150 g čokolade natrgane na kockice. Dodajte vrhnje za šlag i šećer. Otopite na laganoj vatri. Glazuru prelijte preko prvog sloja koji ste stavili u kalup da se hladi. Vratite nazad u hladnjak. Kad se glazura stisne, maknite metalni obruč od kalupa. Otopite čokoladu za dekoraciju, pola madeleine kolačića umočite u nju te posipajte kesten-pireom. Slažite ih oko kolača. Ako treba, malo ih "zalijepite" čokoladom. Ako je nećete odmah poslužiti, tortu vratite u hladnjak.

image
Mario Kučera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:12