Za tijesto će vam trebati:
125 g glatkog brašna
125 g oštrog brašna
2 g soli
20 g šećera (kristal ili u prahu)
140 g hladnog maslaca
1 žumanjak (20 g)
1 – 2 žlice hladne vode (10 – 20 g)
Za nadjev:
400 g ricotte
100 g vrhnja za šlag
75 g šećera
1 vrećica bourbon vanilijina šećera
3 jaja
ribana korica 2 limuna
sok jednog limuna
Priprema:
Priprema u multipraktiku: U multipraktik stavite brašna, sol, šećer i maslac narezan na listiće. Pulsirajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte žumanjak pa pulsirajte dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Izvadite iz multipraktika, oblikujte disk i zamotajte ga u plastičnu foliju. Priprema rukama: U zdjeli sjedinite brašna, sol, šećer i maslac. Maslac tupim nožem sjedinite sa suhim sastojcima, a zatim vrlo kratko trljanjem među dlanovima napravite mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjak i vodu pa ih sjedinite s ostalim sastojcima gnječenjem među dlanovima. Tijesto premjestite na radnu plohu, oblikujte disk i zamotajte ga u plastičnu foliju. Ohladite 1 sat. Nakon hlađenja tijesto stavite na papir za pečenje te ga prekrijte drugim papirom. Valjkom lupkajte po površini tijesta kako bi se ono malo opustilo, a zatim ga razvaljajte na željeni oblik te utisnite u dno i stranice kalupa, poravnajte rub i stavite sve zajedno u zamrzivač na 15 – 20 minuta. Sada pećnicu zagrijte na 180 °C te pripremite nadjev. Izmiješajte ricottu, vrhnje i šećere te dodajte jaja i limun. Miješajte pjenjačom dok nadjev ne bude potpuno gladak. Ohlađeno tijesto izbodite na 10-ak mjesta vilicom i u njega ulijte nadjev. Pecite 35 – 40 minuta, dok nadjev ne očvrsne i samo u samoj sredini ostane malo mekan. Isključite pećnicu i kalup premjestite na njezino dno. Ostavite u ugašenoj i zatvorenoj pećnici još 5 – 6 minuta. Izvadite, ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....