Ne košta puno, a baš je fino

Stanley Tucci podsjetio nas je na ukusno i brzo gotovo jelo od samo četiri sastojka

Poznati glumac i autor bestsellera Okus ne kuha samo specijalitete talijanske kuhinje, ovoga puta pripremio je poznato provansalsko jelo

Stanley Tucci, poznati glumac i veliki gurman kojeg prate milijuni na Instagramu, osim u svojim emisijama, nerijetko nas i na društvenim mrežama inspirira receptima. Ovog puta, autor bestsellera "Okus", podsjetio nas je na poznato francusko jelo koje se najčešće servira kao predjelo, iako ga lako možemo vidjeti i u ulozi zvijezde ručka ili večere. Premda ga Tucci nije pripremio po tradicionalnoj recepturi već s lukom, porilukom i maslinama, i njegova verzija čini nam se ukusna i dobrom idejom za dane kad nemamo puno vremena.

image

Ovo jelo možete obogatiti i drugim namirnicama - kriškama limuna, mediteranskim začinskim biljem, tunom umjesto inćunima...

Pinkybird/Getty Images/istockphoto

Ako do sad niste pogodili, govorimo o francuskom, odnosno jelu provansalske kuhinje poznatom kao pissaladière. Pissaladière se priprema od lisnatog tijesta i po originalnoj recepturi nadjeva karameliziranim lukom, slanim inćunima i Niçoise maslinama. Ovo jelo, koje će neke podsjetiti na tart (iako to nije), može se napraviti i od dizanog tijesta te predstavlja ukusnu i lakšu alternativu pizzi. Njegova priprema je laka i ne oduzima puno vremena, a još je brže na stolu spremno za serviranje jer se peče kratko.

Poput Tuccija, i vi uz karamelizirani luk možete koristiti poriluk, a dobro nam zvuči i ljutika. Ako niste ljubitelj slanog, odnosno umami okusa, inćune možete preskočiti ili ih zamijeniti tunom u maslinovom ulju ili sardinama. Također, nitko vam neće zamjeriti ako umjesto spomenutih, na pissaladière stavite bilo koje druge masline. Kriške limuna, koje lijepo pašu okusom uz inćune, također možete staviti, a neki na lisnato prije luka stave i pasiranu rajčicu. Izvedbi je mnogo, a vi odaberite onu koja vama najviše odgovara.

image
Stuartpitkin/Getty Images

Najbitniji korak je, vidjet ćete, karameliziranje luka, a najteži - naučiti kako za to ispravno narezati luk. Naime, ne želite luk narezati ni pretanko, a ni predebelo. Ciljajte ga narezati na debljinu od oko pet milimetara, jer će to spriječiti da se luk isuši. Za karameliziranje uz maslac uvijek koristite i malo ulja kako ne bi izgorio i to toliko da pokrije dno tave. Količina luka je isto važna, ne smije ga biti previše da ne bi pustio vodu i počeo se kuhati umjesto lagano pržiti na maslacu. Na kraju, luk će se karamelizirati, ali će vam za to trebati puno više vremena. Obavezni korak je i deglaziranje tave i nemojte ga preskakati. Kada se po tavi uhvate ukusni, lagano zagoreni dijelovi luka, deglazirajte ih vinom, temeljcem, octom ili vodom. I onda pričekajte da tekućina ispari. Koristite li šećer (što nije obavezno), neka to bude smeđi šećer koji daje dublji i intenzivniji okus. Cijeli recept za ovaj postupak možete pročitati ovdje.

image

Tradicionalno, pissaladière se priprema od lisnatog tijesta, no može se koristiti i dizano

Slatterymedia/Getty Images/istockphoto

Na kraju, ostali smo vam dužni recept za ovo provansalsko jelo pa vam u nastavku ostavljamo provjereni s portala allrecipes.com.

PISSALADIÈRE

Trebat će vam:

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žuta luka
višenamjensko brašno (koliko je potrebno za valjanje)
1 list lisnatog tijesta (ako je zamrznuto, potrebno ga je odmrznuti prije upotrebe)
1⁄4 žličice soli
1⁄8 žličice mljevenog crnog papra
⅓ šalice maslina bez koštica
60 g slanih inćuna

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 ºC. Lisnato tijesto odmrznite prema uputama na pakiranju, zatim uzmite tavu od lijevanog željeza i pametno iskoristite vrijeme karamelizirajući luk. Dok vam luk ne poprimi zlatnu boju i postane džem, tijesto bi trebalo biti spremno za valjanje. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u pravokutnik. Stavite ga na papir za pečenje i nadjenite karameliziranim lukom, maslinama i inćunima pa začinite.

Pustite da se peče 20 do 25 minuta, odnosno dok ne postane napuhano i zlatno. Kad je gotovo, prije rezanja i serviranja, pustite da se malo ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:35