Još jedan od slavnih filmskih citata koji su postali dio popularne kulture svakako je izjava naočitog agenta 007 Jamesa Bonda koji od barmena traži martini i upozorava ga da ga želi “protresenog, a ne promiješanog”. Piće na bazi votke javlja se već u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale” izdanom 1953. godine i Fleming se smatra izvornim autorom koktela, a tu slavnu izjavu na filmskom je platnu prvi izrekao glumac Sean Connery 1964. godine u “Goldfingeru”.
Naziv “Vesper Martini” piće je dobilo po liku Vesper Lynd, lijepe dvostruke agentice koja u romanu surađuje s Bondom. U filmu “Casino Royale” Vesper pita Bonda je li koktel nazvao po njoj jer “ostavlja gorak okus u ustima”, na što joj agent odgovara da ga je tako nazvao jer “jednom kad ga probaš, ne želiš piti ništa drugo”. Ulet, ali i recept za koktel, koji doista vrijedi ukrasti!
Za naš editorijal Vesper Martini spremio je barmen Matia Ivanišević iz zagrebačkog Blend bara, a želite li isprobati i neki drugi holivudski koktel iz našeg magazina, recepte potražite na poveznici!
VESPER MARTINI
50 ml džina
20 ml votke
10 ml bijelog vermuta
led
korica limuna
Stavite sve sastojke u šejker, dodajte led i tresite 10 do 15 sekundi. U široku čašu za martini dvostruko procijedite koktel tako što ćete preko čaše staviti još i fino cjedilo. Koricu limuna zavrnite kako bi se oslobodila esencijalna ulja i poprskala čašu. Stavite koricu u čašu i poslužite.
Ako ste savladali klasičnu recepturu i imate želju isprobati nešto novo, neka to bude modernizirana verzija ovog izvrsnog koktela. Barmen Matia Ivanišević iz zagrebačkog Blend bara predlaže da džin prethodno infuzirate s timijanom i limunovom koricom, kao i da dodate nekoliko kapi ružine vodice!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....