Svestrana Ena Čulić za glavno jelo jednog jesenskog ručka spremila nam je miso pečeni patlidžan koji je poslužila na kremastom namazu od suncokretovih sjemenki uz koje je ispekla hrskave podravske lepinje. Njih možete poslužiti i samo uz namaz od suncokreta, kao i bogatu juhu od bundeve i marona.
Miso pečeni patlidžan
Trebat će vam:
2 patlidžana prepolovljena po dužini i zarezana
1 žličica miso paste
1 žličica svježe ribanog đumbira
½ žličice meda
maslinovo ulje
1 žlica sezamovih sjemenki
čili
tostirane sjemenke sezama za posluživanje
usitnjeni mladi luk
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C s ventilatorom. Pomiješajte miso, đumbir, ulje, med, malo vode i čili pastu u maloj posudi. Rasporedite oko dvije žličice miso mješavine na svaku polovicu patlidžana i pecite oko 35-40 minuta dok ne omekani i dobije karameliziranu koricu. Pospite tostiranim sjemenkama sezama i mladim lukom.
Namaz od suncokretovih sjemenki
Trebat će vam:
1 šalica suncokretovih sjemenki
sok 1 limuna
1dl vode
2 žlice maslinovog ulja
sol
Priprema:
Namočite sjemenke u toploj vodi barem 30 minuta, a može i preko noći. Procijedite sjemenke i ubacite u blender zajedno sa limunovim sokom, uljem, vodom i soli. Blendajte do kremaste konzistencije.
Podravska lepinja
Trebat će vam:
½ žličice šećera
2 dcl tople vode
1 dl kefira
1 prašak za pecivo
500 g brašna ili više
2 žličice soli
maslinovo ulje
Priprema:
Zamijesite tijesto tako da prvo pomiješate suhe, a zatim dodate mokre sastojke. Tijesto ostavite barem sat vremena da odstoji, zatim ga uz malo maslinovog ulja razvucite na tanko i ispecite na suhoj tavi sa svake strane. Masa može stajati u hladnjaku do pet dana, pecite po potrebi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....