Trebat će vam:
2 - 2,5 kg carskog mesa
korjenasto povrće (mrkva, peršin)
2 manje glavice luka
4 češnja češnjaka
200 ml bijelog vina
200 ml vode
sol i papar
Priprema:
Prilikom kupovine carskog mesa zamolite mesara da vam unakrsno zareže kožu. Reže se samo masniji dio ispod kože, ali ne i meso. Tako pripremljenu svinjetinu posolite sa svih strana i pustite da malo odstoji, minimalno sat vremena. Meso prije pečenja malo popaprite. Pripremite posudu za pečenje s poklopcem, meso stavite u nju obavezno s kožom prema gore. Oko mesa složite korjenasto povrće te luk i češnjak. Ulijte vodu i vino. Neka meso bude do pola u tekućini jer će se tako poklopljeno kuhati odnosno peći minimalno devet sati. Stavite posudu u pećnicu na temperaturu od 80 do 100°C i pustite da vrijeme odradi svoje. Meso će se lagano kuhati u vlastitom soku aromatiziranom korjenastim povrćem i vinom. Nakon devet sati otklopite posudu i pojačajte pećnicu na najjače da se korica zapeče. Trebat će oko 10 - 15 minuta. Nakon tog izvadite meso iz pećnice i pustite da se lagano počne hladiti. Jabuke dobro operite, čačkalicom na nekoliko mjesta ispikajte koru da ne dođe do pucanja prilikom pečenja. Jabuke pecite dok ne omekšaju, oko 20 minuta na 180 °C. U međuvremenu stavite kuhati i prokulice. Kuhajte ih vrlo kratko, tek toliko da omekšaju jer dugim kuhanjem dobivaju na gorčini. Začinite ih uljem po želji i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....