Jeste li i vi ovo ljeto jedva dočekali smokve? Taj mekani plod koji oblikom podsjeća na suzu najradije ubiremo ravno s drveta i jedemo ga svježeg, a kada ih nestane, smokve su dobre i osušene. Srećom, obje vrste se odlično sljubljuju u slatka i slana jela pa ih nemojte zanemariti ni u kuhinji čak ni sada, kada je ljeto već iza nas, ali još uvijek se na tržnicama i policama supermarketa može pronaći pokoji slatki plod.
Smokva nema cvijet, točnije skupina njenih sićušnih cvjetova raste unutar jestive ljuske, koja kasnije dozrijeva u plod. Većina smokava u svijetu uzgaja se u Grčkoj, Portugalu, Turskoj, Španjolskoj i Kaliforniji, a sada ih ima čak i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Plodovi su im najslađi baš u ovo vrijeme, a dolaze u cijelom rasponu boja, od zeleno-žućkastih, ljubičastih ili tamno ljubičastih pa sve do crnih. Ako ste ljubitelj smokvi, iskoristite njihove plodove upravo sada za pripremu jela, džemova, likera ili ih jednostavno osušite te u njima uživajte tijekom cijele godine. Isto tako svježe smokve se mogu koristiti kao zaslađivač u desertima, osobito ako želite izbjeći šećer.
ROLICE SA SUHIM I SVJEŽIM SMOKVAMA
U našem podneblju zastupljene su sorte Petrovača bijela, Bjeluša ili Bjelica, Zamorčica i Šaraguja. Plod koji je svjetlozelene boje, a meso mu je blijedo ružičasto i dosta slatkastog okusa spada u sortu Petrovača bijela. Sorta je vrlo osjetljiva na dodir te uslijed čestog dodirivanja ili premještanja brzo potamni pa rukujte plodovima s pažnjom. Upravo je Petrovača bijela najzastupljenija sorta u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Bjeluša ili Bjelica ima plodove manje osjetljive na dodir te se ova sorta dosta koristi i u suhoj varijanti. Meso smokve je bijelo i vrlo ugodne slatkoće. Zamorčica je sorta smokve najčešće uzgajana duž čitave naše obale. Plod joj je svjetlozelene boje, a postaje žućkast kada sazre. Meso joj je izuzetno sočno i slatko. Plodovi sivo-crveno-ljubičaste boje pripadaju sorti Šaraguja. Za razliku od drugih sorti, ove su smokve blago kiselkastog okusa, no meso im je divne tamno crvene boje.
Kako kuhati sa smokvama? Cijela smokva je jestiva, a ako je berete neposredno prije kuhanja, primjerice u svom vrtu, samo je dobro obrišite kuhinjskim papirom i provjerite da nema koji zalutali kukac. Oni osjetljiviji prije same upotrebe ploda mogu smokvu vrlo kratko isplahnuti hladnom vodom ili je pak oguliti. Smokve s lakoćom možete peći, kuhati ili čak grilati.
Popularne su kao džem, namaz ili sirup koji se često koristi kao preljev za jogurt, sladoled ili pak salatu. Kada je riječ o konkretnim jelima, smokve se savršeno upotpunjuju s plavim sirom.
PITA SA SMOKVAMA I CAMEMBERTOM
Zanimljiv je i spoj smokava s češnjakom, maslinama i kaparima. Ne iznenađuje ni što se sjajno slaže s agrumima poput limuna ili naranče. O namirnicama kao što su pršut, panceta ili šunka ne treba niti govoriti jer su sa smokvom prava dobitna kombinacija. Cimet, klinčić, kardamom ili pak muškatni oraščić smokvu čine u potpunosti rajskim voćem. Uživajte u raskoši okusa i pripremite ih kako poželite, sve je dozvoljeno.
ROLANA SVINJETINA SA SMOKVAMA I PRŠUTOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....