Pri odabiru ribe za današnji ručak odluka je pala na oslića. Čak i ako ga ne uspijete kupiti na tržnici, uvijek ćete ga pronaći u škrinji supermarketa, a uz to je i jedna od najpristupačnijih riba općenito. Baš zato, nema nikakvog razloga da ga danas ne ubacite u pivsko tijesto, pržite, a zatim poslužite uz omiljene, ručno rezane krumpiriće koje, ako baš želite, ispeći možete i u pećnici.
Uz ovo jelo najviše volimo poslužiti kakvu jednostavnu salatu (grah ili kupus su uvijek dobra ideja), a kada nemamo previše vremena za pripremu, dobar odabir je i blago kiselkast, kremasti tartar umak. Od tek nekoliko sastojaka možete ga napraviti i sami, a kako, saznajte u nastavku. Ali prvo, recept za ribu, i to onaj koji nam svojevremeno ustupila ekipa iz pivovare Varionica. Pa kad smo već kod toga, uz ovo jelo svakako preporučujemo i čašu dobro ohlađenog piva.
Trebat će vam:
4 fileta oslića
500 g krumpira
ulje
240 g glatkog brašna
280 ml session Ipe
30 ml votke
sol i papar
Priprema:
Filete ribe osušite u papirnatom ubrusu, zatim posolite i popaprite. Krumpir ogulite i narežite na kriške. Kuhajte ga deset minuta, a potom izvadite i ostavite da se ohladi. U posudi pomiješajte brašno, pivo i votku. Miješajte dok ne dobijete malo gušću smjesu od one za palačinke. Filete ribe uvaljajte u napravljenu smjesu. U duboku tavu stavite ulje. Kada se ulje zagrije, filete ribe stavite pržiti. Kada fileti dobiju prvu laganu boju, vilicom na filete postupno dodajte malo smjese kako biste na kraju dobili više hrskavih slojeva. U drugoj tavi ulje zagrijte na 135 Celzijevih stupnjeva te potom u njega dodajte prethodno prokuhan i ohlađen krumpir. Pržite ga 5 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se odmori pola sata. Isto ulje ponovo zagrijte, ovaj put na 165 stupnjeva, i krumpir ispržite do kraja.