dobra ideja umjesto bolonjeza

Složenac od riže, gljiva i mljevene junetine idealan je odabir za obiteljski ručak

Tajna odličnog okusa i teksture je u temeljcu i krušnim mrvicama

Ako ste iskoristili vikend za odlazak svom omiljenom mesaru po mljeveno meso, umjesto klasičnog bolonjeza, okruglica ili nekog trećeg jela, spremite ukusni složenac od junetine i svježih gljiva. Kako biste dobili hrskavi sloj na vrhu ovog zapečenog jela, poslužite se pankom ili krušnim mrvicama koje ćete dodatno preliti otopljenim maslacem.

Složenac od mljevene junetine i gljiva

Priprema: 10 minuta • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
450 g mljevene junetine
200 g riže
1 srednji žuti luk
50 g svježih gljiva
120 ml umaka od rajčice
250 ml junećeg temeljca
100 g panko ili krušnih mrvica
60 g maslaca
2-3 grančice svježeg peršina

U velikoj tavi zapržite junetinu na srednje jakoj vatri s usitnjenim lukom i gljivama sve dok meso više ne bude ružičasto, a luk ne postane proziran. Ocijedite svu masnoću, zatim smjesu prebacite u veliku vatrostalnu posudu za pečenje. U vrču pomiješajte temeljac i umak od rajčice te rižu. Dobro sjedinite i ravnomjerno izlijte po sadržaju posude za pečenje. Rasporedite po površini mrvice i prelijte otopljenim maslacem. Pecite na 175 ˚C 30-40 minuta, odnosno dok riža ne omekša. Kad je gotovo pospite usitnjenim peršinom.

image
From_my_point_of_view/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 12:25