WOW

Sline cure za sočnim pudingu od kruha, maslaca i đumbira po receptu Sandre Rončević

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Jelo je pripremila autorica bloga O slanom i slatkom prema receptima Stephena Breslina

250 ml punomasnog mlijeka
300 ml vrhnja
1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
3 cijela velika jaja plus 1 žumanjak
5 žlica šećera
8 kriški jednodnevnog bijelog hrskavog kruha
50 g malo posoljenog maslaca, omekšanog, plus dodatno za podmazivanje
korica ½ limuna
3 cm svježeg đumbira, naribanog i iscijeđenog soka
3 žličice irskog viskija

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za izradu kreme zagrijte mlijeko, vrhnje i mahunu vanilije s ostruganim sjemenkama (ako koristite) zajedno u loncu do točke vrenja. U međuvremenu umutite jaja i žumanjak s tri žlice šećera u vrču. Polagano ulijte toplu mliječnu smjesu, uključujući mahunu vanilije, preko jaja, neprestano miješajući dok se ne prožmu i smjesa ne postane glatka. Umiješajte sok od đumbira i irski viski. Lagano premažite maslacem posudu za pečenje otprilike 20 x 25 x 5 cm. Od kriški kruha izrežite kore, zatim premažite maslacem obje strane kruha i narežite na trokute. Pola kriški kruha položite na dno posude tako da se malo preklapaju pa slažite dok ne potrošite cijeli kruh. Izvadite mahunu vanilije iz kreme pa kremu prelijte preko pudinga. Ostavite da se namače najmanje 30 minuta, a prema želji i dulje u hladnjaku. Pospite ostatkom šećera i pecite 35 - 40 minuta dok ne porumeni i ne napuhne se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:30