Na vrhuncu ljetne sezone, ne možemo se zasititi jela s rajčicom i patlidžanima, a kada u kombinaciju ubacite i sir, tulum može početi. Za spremiti ovo jelo trebat će vam pet minuta aktivnog rada, a ostatak posla odradit će vaša pećnica. Nemojte zaboraviti samo prethodno narezane patlidžane malo posoliti i pustiti da sol iz njih izvuče vodu i gorčinu, zatim ih isperite, posušite i ubacite u posudu za pečenje.
Zapečeni patlidžani i rajčice s parmezanom
Priprema: 5 minuta • Kuhanje: 45 minuta • Porcija: 4
Trebat će vam:
2 žlice maslinovog ulja
2 velika luka
2 patlidžana
3 rajčice
3 režnja češnjaka
sol i papar
4 žlice parmezana
svježi peršin za posluživanje
Patlidžane narežite na ploške, posolite i pustite da malo odstoje, zatim ih isperite i posušite. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U tavi na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na ploške i tanko narezani češnjak uz često miješanje dok luk ne omekša. Prebacite u vatrostalnu posudu. Na luk naizmjence poslažite na ploške narezane rajčice i patlidžane pa sve posolite i popaprite. Preko rajčice i patlidžana lagano pospite naribani parmezan i pokrijte folijom. Pecite 20 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 10 minuta. Poslužite odmah.