Jesen koju bi mnogi okarakterizirali kao mirno doba u kojem se “stišavaju” ljetna uzbuđenja, na polja i voćnjake baš i ne donosi takvu atmosferu. Sve je puno mirisnih, zdravih i zrelih plodova. Mi smo s tržnice donijeli smokve, grožđe, šljive i kruške, a onda pripremili kolače i sladoled. Smokvu je najbolje jesti svježu, a zimi se, naravno, uživa u sušenima. Međutim, od ovog se voća rade najjednostavniji pekmezi. Naime, guli se u nekoliko poteza (bez nožića!), doda se vrlo malo šećera, a za šmekere u pekmez se može dodati narančina korica. Mi smo ih odlučili svježe staviti na tortu uz dodatak pistacija.
O grožđu ne treba niti raspravljati jer sada dolazi doba kada su vinari najzaposleniji. Naravno, u kuhinji nećete raditi vino, ali od grožđa se mogu napraviti odlični kolači i savijače ili pak tartovi. Zna se, bez šljiva nema dobre rakije, a domaćice koje vole izazove sigurno će kuhati onaj pravi, pečeni pekmez, kada se šljive s kožicom kuhaju i po nekoliko sati, uz mukotrpno miješanje... sve dok smjesa ne postane gotovo crna. Oni koji vole brzinske pekmeze mogu ih jednostavno samljeti u blenderu, dodati šećer i ukuhati ukusnu zimnicu, pogotovo ako se u smjesu dodaju tanko narezane kriške limuna i aroma vanilije, pa i cimeta. Očišćene i prepolovljene mogu se i zamrzavati, a dovitljive će domaćice u sredinu svake staviti kocku šećera - za izradu omiljenih knedli.
Od šljiva se rade i odlične savijače, a svakako probajte pripremiti i crumble za koji vam donosimo recept. I, na kraju, kruške koje dozrijevaju cijelu jesen, a svojom su posebnom teksturom idealne i za izradu pekmeza (probajte na kilogram kruški dodati kao palac dugačak svježi naribani đumbir). Može ih se dodavati u tartove, torte, razna tijesta, a najjednostavniji desert je kuhana kruška s pekmezom od vanilije prelivena vrućom čokoladom. Jer, kruška i čokolada jako se vole!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....