250 g jagoda (oprane i uzdužno narezane na ploške)
Za karamel:
100 g šećera
1 žlica vode
75 g maslaca
80 ml vrhnja za šlag
Za umak:
150 ml bijelog vina
10 klekovih bobica
Za biskvit:
100 g šećera
3 jaja
60 ml suncokretova ulja
60 ml soka (mi smo koristili sok od bazge)
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
limunova korica i limunov sok pola limuna
100 g oštrog brašna
1 žlica praška za pečenje
* još jagoda za posluživanje
Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite pleh, a jagode narežite uzdužno. U posudicu stavite vino s klekovim bobicama i pustite da kuha oko tri minute te nakon toga izvadite bobice. Za karamel stavite šećer i vodu na srednje jaku vatru pa pustite da se šećer rastopi što manje miješajući dok ne dobijete karamel. Kad se masa počela pretvarati u karamel, dodajte maslac, sada lagano miješajući. Tada dodajte i malo vrhnja za šlag. Kuhajte još dvije minute dok se smjesa ne poveže, a zatim sve dodajte u vino i miješajte dok se ne poveže. Smjesu izlijte u pleh, a na njega položite jagode. Pripremite biskvit. Izradite žutanjke i polovicu doze šećera u kremastu smjesu, zatim dodajte ulje, sok, limunovu koricu i vanilin šećer pa nastavite miksati. Lagano umiješajte brašno i prašak za pečenje. U posebnoj posudi izradite bjelanjak s drugom polovicom šećera dok ne postane kremast. Dodajte ga u smjesu s jajima nježno miješajući, a zatim stavite peći pola sata. Nakon što je gotovo, pustite da odmori još kojih 15 minuta. Stavite još u hladnjak na kojih sat vremena, a zatim preokrenite tortu na tanjur kako bi biskvit bio na dnu. Ukrasite svježim jagodama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....