Trebat će vam:
domaća guska (3-3,5 kg)
sol i papar za mariniranje
vezica korjenastog povrća
med (prema želji za premazivanje guske zbog hrskave korice)
500 g hajdine kaše
200 g domaćeg špeka
sok od pečenja guske
sol i papar
Priprema:
Gusku začinite solju i paprom dan prije, da se meso marinira, omekša i poprimi okuse. Ako je guska pod kožom malo masna, malo zarežite da se masnoća tijekom pečenja otopi. Gusku stavite u lim, ubacite povrće te malo podlijte vodom. Stavite peći na 160 stupnjeva oko dva do dva i pol sata, ovisno o veličini guske. Tijekom pečenja podlijevajte sokom, a potkraj pečenja malo pojačajte temperaturu da poprimi zlatnožutu boju. Prema želji, premažite s malo meda kako bi se stvorila hrskava korica.
Hajdinu kašu namočite u toploj vodi. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, prodinstajte ga na malo ulja i na njega stavite sitno narezani špek. Kad se malo prodinstaju, stavite kašu, dodajte malo soli i papra, i pustite da se dalje dinsta. Podlijevajte vodom, ali ne naglo, nego pratite proces kuhanja. Kad je kaša gotova, podlijte je masnoćom od guske da bude sočna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....