Za 1,5 kg tjestenine trebat će vam:
800-1000 g glatkog brašna
200 ml hladne vode
10-20 ml votke ili 5-7 g limunske kiseline
15 ml suncokretova ulja
2 jaja
žlica soli
Za punjenje:
850-1000 g sitno mljevene svinjetine (ili pomiješane svinjetine i junetine)
3 luka
sol
začini po želji
Za posluživanje:
kiselo vrhnje
2 žlice jabučnog octa
1 žlica senfa
sol i papar
Priprema:
Pomiješajte mljevenu svinjetinu i dobro usitnjeni luk, dodajte začine pa nadjev spremite u hladnjak.
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto. Ono mora biti glatko i rastezljivo.
Razvaljajte ga što je tanje moguće, tako da je gotovo prozirno, ali da ne pukne. Čašom ili kalupom izrežite željenu veličinu peljmena.
Uzmite izrezano tijesto u ruku, punite ga nadjevom. Pripazite na količinu, kako biste mogli presavinuti tijesto u obliku polumjeseca.
Pritisnite vanjske rubove tijesta pa vrhove zavijte i spojite te pritisnite.
Kuhajte odmah ili smrznite u jednom sloju. Neovisno jesu li svježi ili smrznuti, kada želite pripremiti peljmene, ubacite ih u vruću posoljenu vodu te kuhajte 5-7 minuta, nakon što isplivaju na površinu.
Poslužite s kiselim vrhnjem ili umakom koji ste napravili miješanjem octa i senfa, soli i papra.
Savjet!
Peljmene možete puniti sirom, smjesom sira i špinata, pirjanim kupusom i slično.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....