Sezona jagoda mnoge od nas mami da se ovim sočnim voćem počastimo svaki dan. Neki ih jedu svježe ubrane, drugi s njima rade kolače i torte, postoje i oni koji ih služe uz slatke ili slane salate, ali i oni koji u njihovom okusu najradije uživaju uz kremaste deserte u čaši. I tako ovih dana pečemo torte i kolače, ledeni vjetar, krostatu, Pavlovu, štrudlu, a uskoro ćemo kuhati i pekmez. A s obzirom na to da su nam temperature već pomalo ljetne, od jagoda se može napraviti i sladoled. Činjenicu da tako razmišljaju mnogi najbolje potvrđuje jedna nedavna objava na Instagramu u kojem je podijeljen recept za sladoled od samo tri sastojka, koji je realno gotov za minutu (ako ne računamo vrijeme koje nam je potrebno da zamrznemo jagode i rashladimo posudu od blendera), prikupio gotovo 300 tisuća lajkova.
Ovako pripremljen sladoled odlično je rješenje i za sve one koji paze na prehranu ili ne smiju konzumirati mliječne proizvode, ali i za one koji su na paleo i keto prehrani. A odličan je i zato što dokazuje da vam za pripremu dobrog sladoleda uopće ne treba skupi uređaj baš za tu namjenu.
Hladno osvježenje s jagodama
Trebat će vam:
- 700 g zamrznutih jagoda
- 3, 4 žlice meda ili javorova sirupa
- 100 ml kokosovog mlijeka
NIJE OBAVEZNO: po želji možete dodati sok polovice limete i listiće metvice za ukras
Priprema:
- Jagode zamrznite. Izvadite ih iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi par minuta.
- Posudu od blendera ohladite u zamrzivaču prije korištenja na pola sata.
- U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu i odmah poslužite.
Želite li, pak, isprobati sorbet od jagoda i đumbira, koji budi sva osjetila, pripremite ga prema ovom receptu.
I zanimljivost za kraj. Ako ste se pitali što je sorbet i koja je razlika između njega i granite, tada valja naglasiti kako se sorbet vrlo često naziva i ‘‘lažni sladoled‘‘. Isprva je bio osvježavajuće piće, a danas je desert. Pripravlja se od zaleđenog voća ili voćnog soka i bjelanjaka uz dodatak alkohola. U restoranima se vrlo često koristi za "ispiranje" nepca između sljedova. S druge strane, granita se radi od pirea od voća, šećera i vode. Razlika je u teksturi. Sorbet je gladak, nalik sladoledu, a granita ima teksturu ledenih pahuljica budući da se dijelovi voćnog pirea, šećera i vode stružu tijekom procesa zamrzavanja. O ovoj temi više možete doznati ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....