GOZBA S ROŠTILJA

Sezonu smo otvorili najsočnijom vratinom, janjetinom i ribom i raspametili ekipu oko roštilja

 Berislava Picek/ CROPIX
Na vama je samo da zapalite vatru, a za recepte smo se pobrinuli mi. Napravite za svakog ponešto, čak i slasticu s vruće rešetke...

Kad začujete razigrano pucketanje drva i osjetite miris ugljena, sve je jasno, to je znak da je u pripremi roštilj. Ta čarobna riječ ne traži dodatna objašnjenja, no eventualno se nameće goruće pitanje: "Što će završiti na tim vrućim metalnim rešetkama?"

Naravno, ne treba zaboraviti da razlikujemo više načina pečenja mesa na roštilju. Naime, naše mjesto stanovanja ipak diktira način i model roštilja koji koristimo, odnosno hoće li biti na drveni ugljen, plin ili, pak, na električnu energiju.

Slijede nabava namirnica i njihovo obvezno mariniranje, što iziskuje vrijeme i pažnju. Dobra i pravilna priprema već je pola odrađenog posla, a i posao se vrlo brzo zaboravi kada se ekipa okupi oko stola i počne veselo zveckati vilicama i noževima jer puni tanjuri u konačnici znače da je gazda dobro odradio svoj zadatak.

VRATINA KOJA USPIJEVA UVIJEK

image
Berislava Picek/ CROPIX

Odmak od našeg tradicionalnog roštilja omogućuju nam začini tipični za Tursku ili, pak, Indiju, a tako aromatizirano meso se potom ublažava umacima na bazi jogurta, namazima od slanutka ili citrusnim notama koje jelima daju limeta i limun. Kroz ovaj editorijal isprepliće se mnogo zanimljivih namirnica i začina jer želimo da vam roštilj postane zabavni izazov za nepce.

PILETINA MARINIRANA U JOGURTU

image
Berislava Picek/ CROPIX

KOFTE S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/ CROPIX

Desert na roštilju još je jedno iznenađenje koje možete pripremiti za svoje goste. Hrskava mini pita s jagodama istinsko je osvježenje. Trik je samo u temperaturi rešetke koja mora biti oko 100 °C. Nakon što ispečete meso i povrće za ručak i vatra postane sve blaža, a rešetka hladnija, stavite na nju slatkiše u foliji. Dok s gostima rješavate razne mesne delicije, u tijeku će biti priprema deserta koji će biti gotov u pravom trenutku.

HRSKAVA LISNATA PITA OD JAGODA

image
Berislava Picek/ CROPIX

Svibanj simbolizira početak sezone roštiljanja u vrtovima, na balkonima i terasama pa se inspirirajte jelima iz našeg editorijala i dodajte novu dimenziju gozbi s rešetke.

PUNJENI ŠAMPINJONI

image
Berislava Picek/ CROPIX

POVRTNI RAŽNJIĆI

image
Berislava Picek/ CROPIX

SENDVIČ S JETRICOM S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/ CROPIX

PILEĆA KRILCA S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/ CROPIX

TUNA S VRUĆE REŠETKE

image
Berislava Picek/ CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21