Sendvič s dimljenom govedinom - Amerika
Više od stotinu godina, popularni Katz´s u New Yorku poslužuje divovski sendvič obilno nadjeven dobro začinjenom i dimljenom govedinom, senfom, a sve to u raženom pecivu. Popularni "Pastrami sandwich" možda je i ukusniji na nekim drugim mjestima, ali ovo je doista jedno od najomiljenijih na svijetu u koje zalaze entuzijasti iz cijelog svijeta.
dimljena govedina Dijon senf luk raženi kruh |
Kriške raženog kruha premažite senfom, dodajte luk izrezan na kolutove i završite s dimljenom govedinom. Preklopite drugom kriškom raženog kruha koju ste također namazali senfom.
Doner kebab -Turska
Kebab kao jelo opće je poznat i ne traži posebne uvode. Radi se o začinjenom mesu koje je vertikalno postavljeno i uz laganu kontinuiranu vrtnju se ravnomjerno peče. Originalno je osmišljen u 19. stoljeću, inspiriran arapskom shawarmom, grčkim gyrosom i meksičkim tacosom al pastorom.
lepinja zelena salata rajčica umak od jogurta i metvice ili ljuti umak janjetina |
Lepinju lagano prepržite na grill tavi. Ostatke pečene janjetine stavite u lepinju, dodajte zelenu salatu izrezanu na trakice, rajčicu izrezanu na ploškice i umak od jogurta i metvice ili čili umak.
Steak sendvič - Philadelphia, SAD
Još u 30-tim godinama prošlog stoljeća za vrijeme velikih migracija Talijana u Ameriku, braća Olivieri (Harry i Pat) krenuli su s prodajom hot dogova i sendviča. Izmoreni od prodaje hot dogova, Pat je predložio Harryju da odu kupiti nešto govedine i probaju malo osvježiti svoju ponudu. Vratio se s lijepim komadima ispečene govedine i nešto luka. Sendvič je toliko zamirisao da je usputni vozač taxija zamolio sendvič, a kako mu nije znao koliko naplatiti Pat mu je uzeo samo novčić. Tada uopće nije probao slučajno osmišljeni sendvič, a vozač taxija dobacio im je kako trebaju zaboraviti na prodaju hot dogova i kako se trebaju prebaciti na prodaju ovih sendviča. Dvadeset godina kasnije Joe Lorenzo također u želji za osvježenjem dodao je sir i tako je nastao klasik kojem je toliko teško odoljeti.
bijeli kruh odrezak miješane gljive Cheddar sir luk |
Odrezak ispecite na vrućoj tavi po vašoj želji. Izrežite ga na trakice. Miješane gljive prepecite na tavi na malo maslaca s peršinom i češnjakom. Na kriške bijelog kruha stavite odrezak, zatim Cheddar sir i luk izrezan na trakice.
Bahn Mi sendvič - Vijetnam
Radi se o vrsti sendviča koja se tradicionalno služi u pecivu nalik baguetteu koji ujedno naziva i Bahn mi, a nadjeven je različitim slanim dodacima. Tipičan sendvič spoj je mesa (nekad riba) i povrća autohtonih za vijetnamsku kuhinju kao svinjska kobasica (cha lua), korijander, krastavci, ukiseljene mrkve, daikon rotkva, Jalapeño papričicama i majonezom. Baguette je stigao u Vijetnam polovicom 19. stoljeća, a od tada se etablirao kao omiljeno jelo street fooda.
pohani som baguette kiseli krastavci korijander čili umak |
Filete soma ispohajte na tradicionalan način, s mrvicama, brašnom i jajima. Baguette namažite čili umakom, dodajte kisele krastavce, svježe sjeckani korijander i izrezane filete pohanog soma.
Croque Monsieur sendvič - Francuska
Ovo je autohtoni francuski sendvič koji je pripremljen s pečenom ili kuhanom šunkom i sirom. Tipičan je za francuske barove i kavane. Postoji i "ženska" inačica ovog poznatog sendviča pod nazivom "croque madame" samo što uključuje i pečeno jaje. Naziv potječe od francuskog glagola "croquer" što znači jesti, gristi" Prvi put se spominje 1910., a spominje se i u Proustovom dijelu "U potrazi za izgubljenim vremenom".
sol i papar muškatni oraščić bešamel Gruyere sir parmezan bijeli kruh Dijon senf kuhana šunka |
Napravite smjesu za bešamel pa je potom začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte ribani parmezan. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Kruh tostirajte s obje strane. Na jednu krišku stavite umak, zatim Gruyere, šnitu kuhane šunke, ponovno sir, a na kraju drugu krišku kruha. Sendviče stavite u vatrostalnu posudu, zalijte s ostatkom umaka i pecite oko 5 minuta na 250 stupnjeva.
Sloppy Joe sendvič - Amerika
Ovaj američki div sastoji se od mljevene govedine ili svinjetine, luka, umaka od rajčice ili kečapa te Worcestershire umaka i različitih začina posluženih u pecivu za burgere. Ovo jelo potječe s početka 20. stoljeća. Prije nego je postao "poznati sendvič" ovaj naziv označavao je mjesta gdje se moglo jesti za male novce na brzinu i neformalno odjeven.
mljeveno meso luk kečap smeđi šećer Worcestershire umak češnjak sol i papar peciva za hamburgere |
Mljeveno meso izdinstajte s isjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte smeđi šećer, kečap, sol, papar i Worcestershire umak. Smjesa treba biti gusta, a ne vodenasta, na to pripazite. Peciva za hamburgere lagano tostirajte i napunite ih nadjevom od mljevenog mesa.
Ipak, na kraju putovanja uvijek se lijepo vratiti kući, a složit ćete se u jednom kako je bez majoneze sendvič zapravo bezveze!
Ali dosta priče, SLOŽITE SVOJU SAVRŠENU KOMBINACIJU i osvojite 15 poklon paketa Zvijezda majoneze!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....