Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 65 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 glavica kelja
- 50 dag mljevenog mesa
- 1 luk
- 3 deblje šnite starog kruha
- 3 dl mlijeka
- 15 dag sira trapista
- 1 jaje
- 2 mrkve
- 10 dag pancete
- 1 češanj češnjaka
- malo dijonskog senfa
- Za bešamel:
- 10 dag maslaca
- 2 kisela vrhnja
- 6 dl mlijeka
- malo muškatnog oraščića
- sol
- papar
Priprema
1. korak
Kelj razdvojite u listove te ih blanširajte u kipućoj vodi desetak minuta. Kad su listovi
gotovi, ocijedite ih i ohladite. Manje listove sitno narežite kako biste ih kasnije dodali
u smjesu za punjenje.
2. korak
Sitno sjeckani luk propirjajte na malo maslinova ulja te dodajte sitno rezanu pancetu. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, jaje, kockice kruha namočene u malo gazirane vode i dobro ocijeđene, propirjani luk i pancetu, sitne ostatke kelja, mrkvicu i senf. Smjesu dobro izmiješajte rukama.
3. korak
Listovima kelja odstranite tvrdi dio stabljike, na list stavite dio mesa te rukama zamotajte sarmice. Složene sarmice slažite u vatrostalnu posudu (prethodno namazanu maslacem). Složene sarmice prelijte bešamelom.
4. korak
Za bešamel umak zagrijte maslac, njemu dodajte brašno brzo miješajući te nakon minutu-dvije ulijte mlijeko. Mlijeku dodajte vrhnje, sol, papar i muškatni oraščić.
5. korak
Sarmice u bešamelu pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Na pola pečenja posipajte sarmice naribanim sirom i pecite do kraja dok sir ne dobije zlatnosmeđu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....