Dobre ideje

Samo jedna izmjena kod ovih pet recepata učinit će jelo zdravijim, ali i još ukusnijim

 Shutterstock
Napitci biljnog podrijetla zdraviji su i za ljude i okoliš, mogu se konzumirati na bezbroj načina, a danas su široko dostupni i ukusniji nego ikad

Biljne napitke nekada se kupovalo u rijetkim specijaliziranim prodavaonicama, a danas ih nalazimo na policama gotovo svih trgovina. Iz dana u dan postaju sve popularniji – i to s razlogom.

Za početak, napitci biljnog podrijetla pogodni su i za osobe koje su intolerantne na laktozu te imaju manje masti i kalorija od mlijeka životinjskog podrijetla, kako navode na blogu One meal a day for the planet. Obogaćeni su toliko potrebnim vitaminima i mineralima, sadrže proteine isključivo biljnog porijekla, a, ovisno o sastavu, mogu biti i bez glutena. Glavni sastojci biljnih napitaka su žitarice i orašasti plodovi. Sve ovo osigurava odličan okus, a konzumacijom biljnih napitaka brinemo i za zdravlje planeta. Industrijski uzgoj životinja se u zadnje vrijeme nalazi pri vrhu liste krivaca za klimatsku krizu jer krave proizvode više emisija stakleničkih plinova od bilo koje druge vrste.

Potražnja za proizvodima na biljnoj osnovi u velikom je porastu, a prateći najsuvremenije trendove, Podravka je pripremila bogat asortiman biljnih napitaka pod markom O'Plant. Ovo je samo jedan od načina na koji Podravka brine o zelenijem planetu jer neprestano rade na novim proizvodima i inovacijama.

Svi O'Plant proizvodi rade se sa svježom izvorskom vodom, bez dodanog su šećera i imaju odličan, fini okus. Uz to, imaju kremastu strukturu koja će poboljšati svaku kavu, ali i druge napitke i jela. Pri pomisli na obroke s biljnim napitcima vjerojatno vam na pamet padaju zobena kaša, pahuljice, palačinke i kolači, ali oni mogu sasvim dobro funkcionirati i u slanim receptima. Donosimo zato pet najboljih recepata, isprobajte ih i uvjerite se da O'Plant proizvodi mogu dati onaj poseban okus svakom jelu.

Tjestenina s ukusnim umakom od sira

image
Shutterstock

Sastojci:

1 šalica kuhanog bijelog graha

½ šalice O'Plant napitka po izboru

1/3 šalice naribanog sira po izboru

½ žličice soli

Malo češnjaka u prahu

2 žličice maslaca ili maslinovog ulja

Ostale začine dodati po ukusu

250 grama tjestenine po izboru

Priprema:

Ocijedite i isperite grah ako je konzerviran. Pomiješajte sve sastojke osim sira te izmiksajte u blenderu ili ručnim mikserom. Pomiješane sastojke prebacite u lonac i dodajte sir. Zagrijte na laganoj temperaturi, povremeno miješajući sve dok se sir ne rastopi. Ako umak odlučite poslužiti s tjesteninom, skuhanu tjesteninu dodajte dok je umak još vreo. Osim s tjesteninom, ovaj jednostavan umak možete koristiti kao nadjev za rižu, povrće ili krumpir.

Kremasti veganski curry s biljnim napitkom od kokosa

image
Shutterstock

Sastojci:

400 g sjeckane rajčice

1 luk srednje veličine, narezan na četvrtine

4 češnja češnjaka

Malo oguljenog svježeg đumbira

400 ml O'Plant Riža i kokos biljni napitak

1 žličica paprike

1 žlica limunovog soka

1 žličica azijske čili paste ili ljutog umaka po izboru

½ žličice soli ili po ukusu

½ žličice crnog papra

3 šalice cvjetova cvjetače

400 g slanutka iz konzerve, ispranog i ocijeđenog

½ šalice nasjeckanih tikvica

1 šalica graška

Priprema:

Stavite rajčice, luk, češnjak i đumbir u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu potom prebacite u veliki lonac. Dodajte O'Plant Riža i kokos biljni napitak, papriku, limunov sok, ljuti umak, sol i papar. Promiješajte da se sjedine sastojci i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte cvjetaču i slanutak te pustite da prokuha. Smanjite vatru i ostavite da se krčka dok cvjetača ne omekša i postane hrskava. Povremeno miješajte te nakon 15-20 minuta dodajte grašak i tikvice. Nastavite pirjati još 5 minuta, dok tikvice i cvjetača ne omekšaju. Podijelite na tanjure i poslužite uz rižu.

Kremasta juha od rajčice

image
Shutterstock

Sastojci:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žuti luk narezan na kockice

3 češnja češnjaka, mljevena

400 g sjeckane rajčice

4 šalice pileće ili povrtne juhe

1/4 - 1/2 žličice svježeg mljevenog crnog papra

3/4 šalice O'Plant Badem biljnog napitka

1 komad bosiljka, sjeckani

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, uz povremeno miješanje, a onda dodajte češnjak i kuhajte još jednu minutu. Potom umiješajte rajčice i juhu, a zatim začinite svježim mljevenim crnim paprom. Zakuhajte juhu, a zatim kuhajte još 20 do 25 minuta.

Uz pomoć blendera juhu izradite u pire te potom vratite natrag u lonac.

Umiješajte O'Plant Badem biljni napitak i bosiljak te ostavite da kuha najmanje 15 minuta dok se ne zgusne.

Frittata od špinata

image
Shutterstock

Sastojci:

4 jaja

¼ šalice O'Plant Badem biljnog napitka

češanj češnjaka, mljevenog

maslinovo ulje

2-4 šalice svježeg špinata

¼ šalice mladog luka, nasjeckanog

prstohvat paprike ili drugih začina po ukusu

nasjeckane sušene rajčice

naribani parmezan

sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razbijte jaja i umutite ih zajedno s O'Plant Badem biljnim napitkom, soli, paprom, mljevenim češnjakom i svim začinima koje želite dodati. Stavite smjesu na stranu.

U srednjoj tavi dinstajte špinat i mladi luk na malo maslinovog ulja dok špinat ne uvene. Dodajte prstohvat soli. Kuhani špinat stavite u zdjelu za jaja sa sušenim rajčicama i lagano promiješajte. Ulijte cijelu smjesu u tavu od lijevanog željeza i pecite u pećnici dok ne napuhne i dobije zlatno smeđu boju.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Narežite i poslužite.

Hrskavi kolutići patlidžana s parmezanom

image
Shutterstock

Sastojci:

Za prvi premaz:

1/2 šalice O'Plant Badem biljnog napitka

1 žličica kukuruznog škroba

Za drugi premaz:

1/2 šalice bezglutenskog brašna

2 žlice kukuruznog škroba

Prstohvat soli

Za treći premaz:

1/3 krušnih mrvica

1/4 šalice kukuruznog brašna

1/4 šalice parmezana

1 žličica sušenog origana

1/4 žličice soli

I još:

1 patlidžan narezan na kolutove

4 žlice ulja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte O'Plant Badem biljni napitak i kukuruzni škrob, u drugoj brašno, kukuruzni škrob i sol te krušne mrvice, a u trećoj kukuruzno brašno, parmezan, origano i sol.

Umočite kriške patlidžana u smjesu od brašna i škroba, zatim u smjesu s O'Plant Badem biljnim napitkom te potom u smjesu s parmezanom.

Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Kada je vruća, dodajte 2 žlice ulja. Pustite ulje da se minutu zagrijava, zatim pržite patlidžan s obje strane dok ne porumeni. Potom patlidžane stavite u lim za pečenje te pecite 10-15 minuta.

Sva ova ukusna jela možete pripremiti uz proizvode iz Podravka O'Plant linije. Važno je napomenuti i kako su svi proizvodi u novoj, poboljšanoj tetrapak ambalaži, čime je dodatno stavljen naglasak na održivost. U izradi pakiranja je korišteno 83 posto plant-based materijala te je osigurana niža emisija CO2. Osim toga, dodano je još jedno kreativno rješenje - na vrhu svakog O'Plant pakiranja nalazi se lentica s danima u tjednu, a vi samo trebate označiti dan kada ste ga otvorili. Idealno je potrošiti napitak u roku tri ili četiri dana od otvaranja, no vjerujemo da to neće biti problem, posebno uz gore navedene recepte.

Sam pojam O'Plant predstavlja skraćenicu koja dolazi od Only Plant ili Samo biljke, a Podravka je na tržišta Adria regije lansirala šest biljnih napitaka na bazi badema, zobi i riže u pakiranju od jedne litre, nudeći potrošačima mogućnost izbora različitih okusa.

Osim ukusnih napitaka, Podravka je za prosinac pripremila i vrijedne nagrade za sve kreativce. Sudjelovanjem u nagradnom natječaju „Biram, kreiram, uživam“ imate mogućnost osmisliti dizajn O'Plant platnene vrećice te osvojiti BOSCH Vitamaxx blender ili neki od vrijednih poklon paketa. Više informacija o natječaju pronađite na O'Plant stranicama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:31