Iran, zemlja prirodnih ljepota, gostoljubivih ljudi i vrlo ukusne i raznolike hrane, nekada je bio dio velikog Perzijskog Carstva, što je utjecalo i na njihovu kuhinju. Osim toga, civilizacijski neizmjerno važan Put svile prolazio je kroz Iran, pa su njegovi stanovnici često bili u interakciji s kuhinjama susjednih zemalja, poput ruske, turske, grčke i arapske, te su stvorili bogatu i jedinstvenu kulturu prehrane. Još u staroj Perziji kuhala su se egzotična mirisna variva s dodacima cimeta, mente i nara, a svoja slatka i slana jela obogaćivali su pistacijama, bademima i orasima. Šafran je jedan od tradicionalnih i najpopularnijih iranskih začina, a prate ga suha limeta, cimet, kurkuma, kumin i ružina vodica.
Kuhali smo s 43-godišnjom Samane Reihani, Irankom koja je prije tri i pol godine morala pobjeći iz svoje zemlje zbog rastave braka i nasilnog supruga, pa je sigurnost pronašla u Zagrebu. Danas s djecom živi podno Sljemena, a svoje se domovine najradije prisjeti preko okusa rodnog zavičaja. Samo za magazin Dobra hrana pripremila je cijelu trpezu tradicionalnih jela, a u nastavku vam donosimo dva odabrana slatka jela.
Sholeh zard
Riječ je o jednom od tradicionalnih iranskih deserata.
Trebat će vam:
1 šalica riže
2 šalice vode
2 šalice šećera
2 žlice ulja
½ žličice kurkume
½ žličice šafrana
cimet u prahu po želji
prstohvat soli
Priprema:
Rižu potopite u vodi i ostavite da se namače dva do tri sata.
Ocijedite je i prebacite u veliki lonac, te dodajte dvije šalice vruće vode, kurkumu, šafran i šećer.
Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, a po potrebi dodajte vode. Kada je riža potpuno mekana i pastozna, umiješajte maslac i prebacite je u keramičku posudu i pustite da se ohladi i potpuno stisne.
Prije serviranja pospite je cimetom i nasjeckanim neslanim pistacijama.
Riža na mlijeku sa sirupom od grožđa
Trebat će vam:
100 g riže
750 ml mlijeka
½ šalice ružine vodice
2 žlice šećera
prstohvat soli
sirup od grožđa
kardamom
crni cimet
bademi
Priprema:
Rižu potopite u vodi i ostavite da se namače nekoliko sati. Zatim je dobro isperite i kuhajte nekoliko minuta u malo vode. Procijedite je i ubacite u posudu s mlijekom, malo soli, cimetom, kardamomom, ružinom vodicom i šećerom. Kuhajte je na laganoj vatri, a kada postane kremozna i mekana, premjestite je u keramičku posudu, prelijte je sirupom od grožđa i pustite da se ohladi.
Prije posluživanja ukrasite je sjeckanim bademima, sušenim pupoljcima ruže i crnim cimetom.
U velikom specijalu Etnička kuhinja predstavili smo i specijalitete ukrajinske kuhinje koje možete pogledati ovdje, a više recepata iranske, peruanske, japanske ili, primjerice, argentinske kuhinje potražite u aktualnom broju magazina Dobra hrana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....