Iako imaju, s obzirom na ostalo povrće, skromniji udio minerala, značajan su izvor kalija, koji potiče fleksibilnost mišića i pomaže kod reguliranja krvnog tlaka. Osim u prehrani, koriste se i u kozmetici, a sve su omiljenije osvježavajuće vodice s njihovim mirisom. Prilikom kupnje odaberite plodove čvrste strukture, zaobljenih rubova i ujednačene zelene boje. U većini slučajeva, manji krastavci sadrže manje gorčine, a tanji imaju manji broj sjemenki. Ako kupite krastavce koji nisu iz organskog uzgoja, svakako ih gulite jer su premazani voskom radi produljenja valjanosti. Osjetljivi su na toplinu, pa ih nakon kupnje čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Od njih se radi i sve popularniji prilog za grilana mesa, odnosno Tzatziki - krastavci s jogurtom, solju, paprom, maslinovim uljem, češnjakom i koprom.
ČETIRI PROVJERENA RECEPTA
RECEPTI S LJETNIM KRASTAVCIMA: Sad im je vrhunac sezone, iskoristite ih u sendvičima, salatama, juhama i varivima!
Budući da im je sada vrhunac sezone, nije ni čudo da su prisutni u gotovo svim salatama, prilozima, pa i napitcima. Odličan je diuretik, jer sadrže velik udio vode, pa tako uklanjaju nakupljene toksine te potiču rad bubrega i žuči.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....