TERINA
400 g mesa crne slavonske svinje
200 g jetre crne slavonske svinje
1 srce crne slavonske svinje
1 jezik crne slavonske svinje
3 cijela jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
1 čajna žlica senfa
prstohvat muškatnog oraščića
30 g suhih šljiva
sol i papar
100 g masti crne slavonske svinje
50 g mrkve nasjeckane na kockice
1 žuti ljuti feferon, nasjeckan
Meso sameljite na najsitniju šajbu s pola količine jetre. Srce i jezik stavite kuhati u vodu. Kad su gotovi, izvadite ih i narežite na sitne kockice. Dodajte samljevenom mesu. Smjesi dodajte sve preostale sastojke osim masti te posolite i popaprite po želji. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite kalupe koje ste prethodno dobro namastili. Stavite peći u vodnoj kupelji u pećnicu zagrijanu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 90 minuta. Kad je terina gotova, ne vadite je iz kalupa, nego iz njega samo ocijedite svu nakupljenu masnoću. Terinu lagano izbodite nožem i zalijte aspikom tako da je prekrijete. Ostavite u hladnjaku preko noći.
ASPIK (HLADETINA)
2 nogice
3 komada kožice
1 mali crveni luk
1 grincajg
sol
lovor
papar u zrnu
6 l vode
Sve zajedno kuhajte dok se ne reducira na jednu litru tekućine.
DŽEM OD ŠPEKA
100 g dimljenog špeka crne slavonske svinje
100 g crvenog luka
70 ml jabučnog soka
20 ml jabučnog octa
50 g melase ili smeđeg šećera
Špek narežite na tanke trakice. Prepecite ga u tavi bez masnoće kako bi postao hrskav. Izvadite špek iz tave pa na masnoći koja je od njega ostala prepecite luk narezan na ploške. Kad luk posmeđi, dodajte melasu. Pustite 2 minute pa podlijte jabučnim sokom i octom. Vratite špek i sve zajedno pirjajte dok tekućina ne ispari. Dobivenu smjesu sameljite u multipraktiku. Popaprite i posolite po želji i ostavite u hladnjaku da se ohladi. Terinu poslužite s džemom od špeka te po želji dodajte neko ukiseljeno povrće i prepečeni kruh. Vrijeme pripreme: 3 sata + vrijeme hlađenja Savjet: koristite kalupe prema želji
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....