Ima i zanimljiva legenda koja kaže da je 1600 godine baš dalmatinska kaštradina spasila moćnika Veneciju- opustošenu kugom. Baš dalmatinska kaštradina je Veneciji vratila život, a Venecija i dan danas slavi spomen na te dane običajem kuhanja kaštradine.
Bravetina je svježe ovčje meso u pravilu starije od dvije godine. Meso koje se lagano “vari” do večeri na komaštrama. Jelo koje grije i daje snagu za vrijeme prvih mrazeva ili prvih hladnih bura dalmatinskog krša. Kaštradina je pak suha bravetina. U doba kad nije bilo zamrzivača; dio ovčjeg mesa bi se kuhao svjež, a ostatak se sušio u “kužinama” nad ognjištem. Najčešće bi se sušili buti i plećke kao djelovi ovce sa najviše mesa.
Možete ju pripremiti na više načina. Ja je često pomiješam s junetinom u sarmama,na lešo u juhi, na gulaš ili pak na pašticadu od buta, no bravetina se može i peći kako nam je opisala naša Julija, inače autorica bloga Torta, pinjur, pjat.
Za zarolano “brave” trebat ćete:
- Odkoštena ovčja plećka
- sol
- čili papričica
- 2 žlice senfa
- 5-6 režanja bijelog luka
- 7-8 dužih komada tanko narezane lagano prosušene pancete
- 10-ak listova kadulje
- 2 žlice svinjske masti
- kuhinjski konac- za povezivanje
Cijeli recept pročitajte ovdje .
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....