OVO BAŠ VOLIMO

Recept Ane Ugarković: počela je sezona tikvica, prije nego ih krenete pohati, iskoristite njihove cvjetove

Talentirana, iskusna i spretna Ana Ugarković s nama je svojevremeno podijelila recept za delikatne punjene cvjetove tikvica

Krenula je sezona tikvica i u vrtovima i na tržnicama već se mogu pronaći prvi, manji domaći primjerci. No, prije nego što krenete s ribanjem za bučnicu i pohanjem kolutova, razmislite o tome da nabavite koji cvijet pa ga napunite kombinacijom sira, baš kako to radi Ana Ugarković.

image
Berislava Picek/Cropix

Naime, kada smo je prošle godine posjetili na njezinom imanju u Istri, otkrila nam je recept za pržene cvjetove punjene sirom i estragonom i bilo je to jedno od onih jela koja ćemo ove godine rado ponoviti i u svojoj kuhinji. Ana za punjenje koristi skutu (kozju ili kravlju), stracchino sir, Pecorino romano sir, a tome dodaje i češnjak, svježi estragon (možete i preskočiti ako vam nije pri ruci), zatim sol i papar, a sve zajedno umače u smjesu od mineralne vode i brašna te prži u ulju.

image
Berislava Picek/Cropix

Dobar trik koji smo kod Ane naučili je i da se cvjetovi mogu zavezati vlascem kako pri umakanju u smjesu i prženju nadjev ne bi ispao. Recept Ane Ugarković ostavljamo u nastavku, a toplo preporučujemo i da ovdje pročitate cijelu priču o njezinom novom domu te Cul di Leme projektu koji sada živi i radi.

image
Berislava Picek/Cropix

Za 4 osobe trebat će vam:

100 g kozje ili kravlje skute

100 g stracchino sira

30 g pecorino romano sira, naribanog

1 žličica naribanog češnjaka

listići svježeg estragona, po želji

sol i papar

12 cvjetova tikvica ili butternut tikve

suncokretovo ulje za prženje

125 ml mineralne gazirane vode, najbolje ledene

2 žlice rižinog brašna

2 žlice glatkog brašna

2 žlice gustina

20 ak peteljki vlasca, za zavezati listove

Priprema:

Izvadite tučke iz cvjetova, pazeći da ih ne oštetite. Pomiješajte sireve, češnjak, estragon, sol i papar. Napunite vrećicu dresirku ili možete koristiti žličicu za punjenje cvjetova. Nježno napunite svaki cvijet s oko 1 1/2 žličice nadjeva, zavrnite krajeve latica i zavežite ih vlascem. Suncokretovo ulje zagrijte na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašna, dodajte im mineralnu i kratko promiješajte. Smjesa ne treba biti previše glatka i homogena. Svaki punjeni cvijet umočite u tu smjesu i ostavite da višak opadne. Pržite cvjetove u malim obrocima dok ne porumene, 45 sekundi do minute. Nježno potopite cvjetove šupljikavom žlicom da se obrade i vrhovi. Ocijedite na papirnatim ubrusima. Posolite i po želji poslužite s kriškama limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 22:51