Tražeći inspiraciju za jelo koje bismo mogli napraviti za druženje s ekipom ili jednostavnu večeru, ovih smo dana naišli na recept za fugazzettu, argentinsko jelo koje spaja najbolje od pizze i focaccie. Malo je reći da smo ostali hipnotizirani sirom koji curi iz još vruće pogače, a privukao nas je i zapečeni luk koji se prije pečenja posipa po samoj pogači. Ovo primamljivo jelo, saznali smo kasnije, uopće nije komplicirano za pripremu, a vrlo vjerojatno će sa stola nestati prije nego što mislite.
Nastalo je kao rezultat utjecaja talijanskih imigranata u Argentini koji su sa sobom donijeli focacciu, a zatim je ona kasnije pretvorena u hibrid focaccie i pizze. Riječ je zapravo o tijestu nalik onom za pizzu posipanom sirom koja se prekriva drugim komadom tijesta, a zatim posipa svježim tanko rezanim lukom i parmezanom. Iako se luk na prvu može učiniti suvišnim, odlično upotpunjava meko tijesto i dobar je par finom, rastopljenom siru. Recept u nastavku prenosimo s The New York Timesa i sami ga testiramo prvom prilikom, izgleda predobro!
Za tijesto će vam trebati:
- 315 g brašna
- 8 g soli
- 3 g instant kvasca
- 8 g maslinova ulja (plus još za kasnije)
- 215 ml mlake vode
Za punjenje i posip:
- 1 žlica maslinova ulja
- 140 g Provolone sira
- 170 g mozzarelle
- 1 žličica sušenog origana
- pola žličice čili flakesa
- sol
- 1 veći luk narezan na tanke ploške (najbolje na mandolinu)
- 720 ml hladne vode
- 55 g parmezana
Priprema:
- Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, sol i kvasac u većoj zdjeli. Dodajte zatim maslinovo ulje i vodu i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.
- Mijesite 15 do 17 minuta.
- Kuglu tijesta premažite uljem, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se diže sat i pola do dva sata.
- Nakon toga tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u posudu koju ste dobro nauljili maslinovim ulje i rastegnite tako da prekriva cijelu površinu. U sredinu stavite šnite Provolone sira, dodajte mozzarellu, pospite origanom, čilijem i soli. Pripazite samo da sa svih strana ostavite prazan rub.
- Drugi dio tijesta rastegnite i preklopite donji dio na kojem je sir. Prekrijte i pustite da se diže još 30-ak minuta.
- Za to vrijeme u hladnu vodu stavite sol i ubacite luk koji ste nasjeckali jako tanko (najbolje na mandolinu). Pustite da stoji nekoliko minuta, a zatim ocijedite i osušite luk.
- Pogaču pospite parmezanom, lukom i maslinovim uljem. Dodajte i sol. Pecite na 230 stupnjeva dok luk i pogača ne poprime zlatnu boju, 25 do 30 minuta. Prebacite zatim pogaču na gornju rešetku i pecite još 2-3 minute, a zatim izvadite iz pećnice, odmorite 10-ak minuta i režite na jednake dijelove.