Iako je Badnjak meni poseban dan, prepun različitih emocija, uspomena, mirisa i okusa, ove recepte možete pripremiti kad god poželite.
Obitelj je na okupu, iz kuhinje se šire fini mirisi i svi s nestrpljenjem očekuju badnju večeru. U mojem domu tradicionalno pripremamo bakalar, a nabava je pravo umijeće, jer smo svake godine "pametniji" pa znamo da bakalar ovaj put mora biti ovakav pa onakav… Uglavnom na kraju uvijek kupimo isti, ali bitno da se radi blagdanska panika. Potom kreće rezanje ribe, močenje i mijenjanje vode, i to na balkonu, jer najmlađi član naše obitelji ne voli miris koji se širi. Nije baš ni meni ugodan, ali to zaboravim kad mi je jelo u tanjuru. E onda su tu razne želje, za prilog bismo mogli ove godine ovo, pa ono…
Naravno, uvijek je isto - grah salata i zelena salata. Kad je jelovnik za badnju večer riješen, dolazi na red božićno drvce i ukrasi… E to je posebna priča - možda vam je ispričam nekom drugom zgodom. Fokus je na hrani, zar ne? Kako je Hrvatska prekrasna zemlja bogata običajima i tradicijom, tako se u svakom dijelu Lijepe naše na taj dan pripremaju drugačija jela. Slavonci će od šarana, soma ili bilo koje druge riječne ribe napraviti pravu gozbu, Dalmacijom će se širiti mirisi bogate ponude iz Jadranskog mora, dok je na kontinentu u fine riblje zalogaje sljubljeno iz svih krajeva Hrvatske ponešto. Stoga, što god se našlo na vašem stolu na Badnjak, guštajte u hrani, dobroj kapljici i svojoj obitelji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....