PRAVA GOZBA

PROVJEREN RECEPT ZA ZIMSKU SLASTICU: Eclaires s pireom od kruške Ivane Čuljak!

 Neja Markičević / Hanza Media
Kolači za zaista posebne prilike!

Za kuhano (choux) tijesto:

170 g mlijeka
170 g vode
10 g šećera
5 g soli
150 g maslaca
230 g brašna
300 g jaja

Zagreb, 171016. 
Slasticarka Ivana Culjak izradjuje bozicne eklere.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Zagrijte vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac. Kad zavrije dodajte brašno i miješajte kuhačom ili pjenjačom. Tijesto prebacite u zdjelu. Nakon što se ohladi dodajte mu jedno po jedno jaje miksajući dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu te istisnite eclairese od 12 cm i male krugove promjera 4 cm (za choux bunove).

Za craquelin:

50 g smeđeg šećera
50 g maslaca
50 g brašna

Pomiješajte sve sastojke i smjesu razvaljajte između dva papira za pečenje. Stavite ju kratko u zamrzivač da se stisne. Režite u pravokutne oblike veličine eclairesa i okrugle veličine choux bunova i njime ih završite prije pečenja. Craquelin možete u pojati. Eclairese i bunove pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Pire od krušaka

1 kg kruški
100 g smeđeg šećera

Zagreb, 171016. 
Slasticarka Ivana Culjak izradjuje bozicne eklere.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Kruške pecite u pećnici dok ne omekšaju nekih 20 minuta na 190 stupnjeva. Izmiksajte ih štapnim mikserom i njime punite eclairese tako da u njima s donje strane izbušite rupice nožem i u njih istisnete pire sa slastičarskom vrećicom.

Mascarpone krema

500 g Mascarpone sira
1 mahuna vanilije
100 g šećera u prahu
7 g listića želatine
400 ml vrhnja za šlag

Zagreb, 171016. 
Slasticarka Ivana Culjak izradjuje bozicne eklere.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Mascarpone izmiksajte sa šećerom u prahu i sjemenkama mahune vanilije. 100 ml vrhnja za šlag zagrijte i dodajte mu prethodno namočenu želatinu. Kad se želatina otopi, smjesu dodajte u sir i pomiješajte slastičarskom lopaticom. Ostatak vrhnja za šlag izmiksajte i sve smjese sjedinite. Kremu ohladite i njome ukrasite eclairese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 04:38