ISKORISTI SVE

Pronašli smo veganski zicer, iskoristit ćete i vodu od slanutka koja je ostala od kuhanja ručka

 Anna Shepulova/
Osim što je bogat okusom i sočan, nakon pripreme ovog kolača nema baš nikakvih ostataka

Osim što je prejednostavan za pripremu, veganski pa vam neće trebati čak niti jaja, sočan i stvoren za hladne dane prosinca, ovaj kolač donosi i mnogo više. Naime, kada smo na The Guardianu naletjeli na tekst o sočnom, mirisnom kolaču s narančom instantno nas je privukla činjenica da je riječ o zero waste slastici.

U svom se tekstu Tom Hunt tako osvrće na to kako je, prije svega, agrume najbolje držati u hladnjaku kako bi dulje ostali svježi te kako bi na taj način, logično, dodatno smanjili otpad. Također, autor se osvrnuo i na različite načine korištenja agruma pa tako navodi kako se ekološki uzgojeni primjerci mogu iscijediti, narezati, naribati i smrznuti pa zatim, po potrebi, koristiti u svim vrstama slastica, ali i slanim jelima.

Dobra ideja bit će i, kako stoji u tekstu, ukrasi od naranča koje možete napuniti klinčićem i drugim mirisnim začinima, a kasnije ih iskoristiti za pripremu kuhanog vina. Na kraju, ovaj kolač jedan je od dobrih primjera kako na najbolji način iskoristiti baš cijelu naranču. U receptu Claudije Roden navedeno je kako se kod pripreme koristi svaki dio naranče, a ukoliko vam je od kuhanja sa slanutkom preostalo aquafabe ( naziv za tekućinu nastalu kuhanjem slanutka, graha, graška i drugih mahunarki, ali može biti i voda u konzervi slanutka), svakako je sačuvajte (najviše do pet dana), koristit će vam i u ovoj poslastici. Također, u pitanju je bezglutenski kolač pa u njemu mogu uživati i oni kojima obično smeta.

Recept u nastavku prenosimo u cijelosti.

Trebat će vam:

250 g naranče

6 žlica psyllium ljuskica

160 ml aquafabe

200 g nerafiniranog šećera

300 g badema

2 žličice praška za pecivo

Priprema:

Naranče stavite u zdjelu, dodajte vodu i kuhajte oko jedan i pol sat. Koristiti možete i ekspres lonac, u tom će vam slučaju biti dovoljno svega 20 minuta. Kuhane naranče narežite na pola, maknite koštice i ubacite naranče u bledner s psyllium ljuskicama i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. U većoj zdjeli miksajte aquafabu dok ne dobijete snijeg. Polako dodajte šećer i miješajte dok se u potpunosti ne poveže sa snijegom. Na kraju dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo i umiješajte blendane naranče. Prebacite u posudu koju ste premazali kokosovim uljem i pecite na 190 stupnjeva oko 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:47