Pozitivne reakcije po otvaranju slastičarnice Trinity u Zaprešiću još uvijek nisu prestale stizati, a za mladu slastičarku Ružu Šimić, za čijim su slasticama posljednjih mjeseci Zagrepčani jednostavno poludjeli, već smo osmislili novi zadatak. Ovih smo je dana, naime, zamolili da s nama podijeli kako izgleda blagdanska atmosfera u njezinom domu, a ona nam je otkrila kako Božić u njezinoj obitelji ne prolazi bez jednog važnog sastojka.
"Kolači koji se kod nas doma najčešće rade u ovo blagdansko doba sadrže kokos, zbog snijega i cijelog tog ugođaja. Uvijek su to čupavci, šubarice, kokos kuglice, a ove godine odlučila sam napraviti Cocolinu. Kiselinom od malina razbila sam slatkoću i napravila laganu slasticu koja je baš onako idealna nakon zasitnog blagdanskog ručka", rekla nam je Ruža Šimić.
Recept za kolač Cocolina po receptu Ruže Šimić donosimo u nastavku.
Za malina compot trebat će vam:
340 g malina (svježe ili smrznute)
125 g šećera
5 g želina 1:1
Coconut cremeux:
100 g kokos pirea
100 g kokosova mlijeka
40 g žumanjaka
20 g šećera
60 g maslaca
5 g želatine u prahu
30 g vode
Dacquoise:
360 g bjelanjaka
100 g šećera
160 g bademova brašna
160 g kokosova brašno
60 g brašna
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
Coconut mousse:
280 g slatkog vrhnja
15 g želatine u prahu
96 g vode
352 g bijele čokolade
390 g pirea od kokosa
390 g kokosova mlijeka
500 g slatkog vrhnja
Priprema:
Šećer i želin pomiješajte zajedno. Maline prokuhajte te dodajte šećer i želin. Kuhajte do minutu nakon vrenja. Odmah punite kalupe i smrznite.
Za cremeux od želatine u prahu i hladne vode najprije napravite želatin masu. Kokos pire i mlijeko zakuhajte. Žumanjak i šećer sjedinite. Dodajte prokuhalo kokosovo mlijeko i pire. Vratite na indukciju ili vatru i kuhajte do 82°C. Procijedite u zdjelu i dodajte želatin masu te na kraju maslac izblendajte. Odmah punite kalupe i smrznite.
Za dacqouise najprije prosijte suhe sastojke. Maslac otopite. Od bjelanjka i šećera napravite lagano tučeni meringue (tučeni bjelanjak sa šećerom). Sjedinite meringue sa suhim sastojcima te na kraju lagano umiješajte maslac. Pecite 175°C 10 minuta.
Za mousse od kokosa od želatine i hladne vode napravite želatin masu. Zakuhajte vrhnje. Dodajte želatin masu. Prelijte preko bijele čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi. Izblendajte čokoladu. Dodajte kokosovo mlijeko i pire. Na kraju dodajte lagano tučeno slatko vrhnje.
Kolač slažite tako da najprije napunite kalup do pola s coconut mousseom. Stavite malina compot u sredinu kalupa. Zatim dodajte malo coconut moussea na malinu. Slaganje završite s dacqouiseom (biskvitom). Smrznite. Odmrznuto izvadite iz kalupa. Poslužite glazirano sjajnom glazurom i na kraju stavite kapicu od coconut cremeuxa umočenog u kokos. Poslužite sat vremena nakon vađenja iz zamrzivača.
Napomene!
Maline koje koristite mogu biti svježe ili smrznute, ali uvijek je bolje koristiti svježe. Umjesto pirea od kokosa možete koristiti i kokosovo mlijeko, a umjesto želatine u prahu želatin listiće. Kada radite coconut cremeux koristite tri listića, a kada radite mousse koristite devet želatin listića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....