Kao i svake godine, Badnjak je tu da nas podsjeti na radost obiteljskog okupljanja i blagdanskog ugođaja. U ovom užurbanom periodu, kada se domovi kite svjetlucavim lampicama i svuda se širi miris cimeta i svježe pečenih kolača, tradicionalne obiteljske aktivnosti pričinjaju posebno zadovoljstvo. Međutim, priprema svečanog obiteljskog ručka ili večere često se pretvori u izazov.
Kako se i ove godine ne biste suočili s istim problemom, donosimo vam dva provjerena i dobra recepta chefa Tomice Đukića, koji je za njihovu pripremu koristio Panona Mare svježu ribu. Riječ je o domaćem proizvođaču koji ribu uzgaja u ribnjacima okruženima očuvanom prirodom slavonskih šuma i brežuljaka središnje Hrvatske.
Tradicionalni slavonski fiš
Trebat će vam (za jednu osobu):
400 g svježe ribe narezane na deblje komade (bazu čini šaran, a po želji dodajte i soma, štuku, tolstolobika, amura i riblje mliječi)
1 žlica mljevene crvene paprike (slatke, a možete dodati i malo ljute za okus)
2 žlice izmiksanog luka
1 ljuta papričica
8 dcl vode
na vrh žlice koncentrat rajčice
½ žlice soli
2 dcl bijelog, suhog vina
Priprema:
U hladnu vodu dodajte ribu i sve ostale sastojke i kuhajte u kotliću na suhim drvima i jakoj vatri koja mora "obgrliti" kotlić. Fiš nemojte miješati, već ga povremeno okrećite kako bi se sastojci ravnomjerno skuhali, a odresci ribe ostali čitavi.
Nakon 30 minuta dodajte vino i kratko dokuhajte te začinite po želji.
Pijani šaran
Trebat će vam:
2,5 - 3 kg svježeg šarana
1,2 kg krumpira
200 g cherry rajčice
2 srednje glavice crvenog luka
2 režnja češnjaka
1 crvena rog paprika
manja vezica peršinovog lista
sol i papar
mljevena crvena paprika (slatka i ljuta, po želji)
0,75 l bijelog vina
2 dcl vode
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci. Nakon što je kuhan, ogulite ga i narežite na kriške te ga pouljite suncokretovim uljem. Na krumpir stavite šarana kojeg ste prethodno začinili sa soli, paprom te ljutom i slatkom mljevenom crvenom paprikom. Narežite i preko svega poslažite cherry rajčice, crveni luk, češnjak, crvenu rog papriku, peršinov list te na kraju sve zalijte bijelim vinom i vodom da prekrije ribu i krumpir.
Pred kraj pečenja, po želji, možete dodati i jedno kiselo vrhnje u koje ste umutili dva žumanjka i dobro posolili, samo prelijte preko ribe i krumpira da se lijepo zapeče. Prije samog pečenja, oni koji vole, šarana mogu našpikati i dimljenom slaninom. Peče se oko 45 - 60 min, ovisno o veličini šarana, na 180 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....