Dobru paštu fažol ne zna svatko pripremiti, međutim puno je više onih koji je vole pojesti. Tajna, reći će vam u Istri, na Kvarneru i u Primorju u nekoliko malih stvari, ali ponajviše u ljubavi prema ovom klasiku bez kojeg su zimski dani, barem kad je jelo u pitanju, nezamislivi.
Kao i kod svakog jela, i kod ovog su najbitnije namirnice i zato, dodajete li mu meso, odaberite kvalitetan komad, a ne ustručavajte se kdodati i kost od pršuta, kako to čine u Dalmaciji.
Trebat će vam:
400 g fažola (graha)
100 g pancete
150 g pašte po izboru (tjestenine)
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 glavica kapule
1 stabljika celera
2 lista lovora
1 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
majčina dušica
peršin
sol i papar
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk, češnjak, celer i mrkvu tako da budu približno jednake veličine. Pancetu narežite na deblje prutiće.
Na maslinovom ulju na laganoj vatri propirjajte sitno nasjeckane luk, češnjak, celer i mrkvu. Podlijevajte temeljcem dok u potpunosti ne omekšaju.
Ako koristite suhi grah, noć prije ga namočite i skuhajte u slanoj vodi, ako pak koristite mladi ili konzervirni, to nije potrebno.
Kada su luk, češnjak, celer i mrkva uvenuli dodajte na ploškice narezanu pancetu i lagano ju zapržite.
Zatim dodajte temeljac, kuhani fažol i začine pa kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri.
Tjesteninu skuhajte posebno - u duboki lonac stavite malo ulja, napunite ga vodom, dobro posolite i skuhajte paštu po uputi na pakiranju.
Kad je fažol gotov, spojite ga s tjesteninom i poslužite.
SAVJET VIŠE!
Pola količine graha koju ćete staviti u maneštru od fažola izdrobite ili izblendajte i dodajte pred kraj kuhanja. To će zagarantirati savršeno svilenkastu maneštru svaki put!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....