Za 2 osobe trebat će vam:
250 g tjestenine od pira
1 glavica luka
3 - 4 režnja češnjaka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
500 g mini rajčica
240 - 360 ml vode od kuhanja tjestenine
½ žličice soli (ili više prema potrebi)
malo naribane korice nešpricanog limuna
1 žličica agavina ili javorova sirupa ili šećera
šaka svježeg bosiljka
prema želji neki sir ili parmezan
Priprema:
Kuhajte tjesteninu u malo posoljene vode. Obično se tjestenina kuha u puno vode, ali u ovom receptu trebamo vodu od kuhanja tjestenine za umak i bolje je da je koncentriranija škrobom da se umak bolje zgusne. Sitno narežite luk i češnjak. Pirjajte luk na žlici maslinova ulja na laganoj vatri dok ne povene i malo zažuti. Dodajte češnjak i još kratko propirjajte. Zatim dodajte cijele oprane mini rajčice i sol pa nastavite pirjati još 5 - 10 minuta dok rajčice malo ne omekšaju. Podlijte sve s pola šalice vode od kuhanja i nastavite pirjati uz povremeno miješanje. Nastavite dodavati vodu dok mini rajčice posve ne omekšaju i umak se fino zgusne. Ako same ne puknu, pritisnite ih kuhačom. Kad se luk i češnjak fino raskuhao i raspao te se umak zgusnuo (trebat će još otprilike 10 minuta pirjanja), dodajte preostalu žlicu maslinova ulja, sirup ili šećer, tjesteninu i natrgani svježi bosiljak te promiješajte. Ja kažem: što više bosiljka, to bolje. Kušajte i ako treba, dodajte još soli ili sirupa prema ukusu. Sad možete dodati i neki sir prema želji. Poslužite odmah.
KUHA MAJA BREKALO
Pravi ljetni tanjur: Danas za ručak napravite tjesteninu s mini rajčicama i bosiljkom
Autorica kuharica i fotografkinja Maja Brekalo s nama je podijelila recept za jednostavan ručak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....